На 26 април се ражда човекът, който измери вълненията на Земята – Рихтер

Чарлз РихтерНа 26 април 1900 г. в щата Охайо се ражда Чарлз Франсис Рихтер – човекът, чието име светът чува при всяко по-сериозно земетресение. Магнитутната скала, създадена от него, допълва картината за силата на земните вълнения.

В скалата от 1935 г., която се използва и до днес, земетресенията се измерват от микро (по-малко от два бала) до глобално – когато достигнат 10 бала. Глобално земетресение досега, слава Богу, не е измерено, поне не и по скалата на Рихтер. В таблицата на американския учен се посочва, че такова земетресение е възможно да се случи веднъж на хиляда години. Досега най-силният трус от 9,5 по скалата е установен в Чили на 22 май 1960 г., когато цунами с височина на вълната от 25 метра предизвиква смъртта на 3 хиляди души.

Чарлз Рихтер е роден в семейство на фермери. Завършва Станфордския университет през 1920 г. През 1928 г. започва работа по своя докторат по теоретична физика в Калифорнийския технологичен институт (Caltech), но преди да го свърши, му е предложена позиция в Карнеги институт, Вашингтон. Работи в най-новата Сеизмологична лаборатория в Пасадена под ръководството на Бено Гутенберг. През 1932 г. Рихтер и Гутенберг започват да разработват стандартна скала за измерване на относителните размери на земетресението, наречена Скала на Рихтер.

През 1937 г. се връща в Калифорнийския университет, където прекарва останалата част от кариерата си, а впоследствие става професор по сеизмология през 1952 г.

Преди Рихтер силата на земетресенията е била измервана по скала, предложена през 1902 г. от италианския свещеник и геолог Джузепе Меркали. Тя не е била научна, тъй като основен измерител за мощта на трусовете бил дали при срутване на къща хората са в състояние да се измъкнат или са ставали жертва.

През 1935 г. Рихтер и Гутенберг създават хармонична система, която е изградена върху свидетелството на инструментите – сеизмографи, които регистрират колебания в земята. Освен това основата на системата е логаритмичният принцип.

Изготвянето на скала, наречена на негово име, е само малка част от това, което е направил Рихтер. През целия си живот той се е борил неуморно за по-строги строителни норми.

Чарлз Рихтер умира на 30 септември 1985 г.

Leave a Comment