Преработвателят на царевица „Амилум България“ стартира инвестиция за 242 млн. лв.

царевица

Когато през януари т.г. бе връчен сертификат за инвестиция Клас А на „Амилум България“АД, бе съобщено, че дружеството стартира строителство на нови сгради и увеличаване на капацитета на линиите за производство на високо фруктозен сироп, глюкозен сироп и кристална декстроза, както изграждане на инсталация за производство на етанол. Известно е, че „Амилум България“ изкупува една четвърт от реколтата на царевица на България. Ще бъдат изградени и две системи за ко-генерация за нуждите на увеличеното производство. Горещите газове от котлите ще се използват за изсушаване на странични продукти – царевичен зародиш и глутен. Общият размер на инвестицията бе изчислен на 242,472 млн. лв. С разширяване на производството ще се разкрият и 54 нови работни места.

Строителството на завода в Разград, който притежава „Амилум България“, е започнало през 1985 г. Първоначално предприятието се е наричало „Царевични продукти“.

На 12 май 1993 година предприятието е продадено на белгийската компания Амилум, като това става първата голяма сделка на започналата приватизация. През 1996 година името на завода е променено на „Амилум България“.

От октомври 2017 г. собственик на завода е ИМЕЗ Б.В. със седалище в Холандия.

Собственикът притежава 100% от подобни предприятия в Турция, Австрия, Румъния и Унгария.

През 2016 г. приходите от продажби на „Амилум България“ са в размер на близо 504 млн. лв., според публикувания в Търговския регистър доклад на одитора. Печалбата след облагане с данъци е приблизително 47 млн. лв. В същата година дружеството е инвестирало 10,5 млн. лв. в производството. В завода са работили 255 души, над 50% от които са със образователна степен бакалавър и магистър.

Leave a Comment