През месец май реки от субсидии трябва да потекат от фонд „Земеделие“

Индикативният график на земеделското министерство за директните плащания през май показва, че ще бъдат преведени субсидиите по четири схеми и мерки. Фонд „Земеделие“ обаче може да приключи април със забавени преводи по други смехи и мерки, така че месец май се очаква да бъде доста динамичен и паричен.

индикативен график директни плащания 2017

Зелените плащания, които трябваше да пристигнат по сметките на фермерите през април (10-30 април по график), ще бъдат изплатени на 4-ти или на 8 май. Земеделският министър предупреди миналата седмица, че това плащане е отложено за началото на месец май и по-точно – за 4 май. Бе допусната вероятността ако тази дата се прескочи, следващата да е 8 май.

Между 1-ви и 10-ти май трябва да бъдат изплатени средствата по мярка 12 „Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ от ПРСР.

За производителите на памук е посочен срокът 10-20 май.

Окончателното изравняване на субсидията за единно плащане на площ и съответно доплащане трябва да се случи между 20 и 30 май.

По мярка 10 „Агроекология и климат“ графикът посочва издължаване в периода 20 март – 31 май. До момента няма плащане по нито едно от направленията, така че очакванията са фонд „Земеделие“ да навакса закъсненията през месец май.

За субсидиите по старата агроекологична мярка 214 от предишната ПРСР е определен периодът 1 април – 10 юни. До момента по направления от тази мярка са изплатени над 27 млн. лв.

За април по индикативния график са изплатени помощите за тютюна, за бенефициенти по мярка 214 и с малко закъснение – преразпределителното плащане.

През април трябваше да бъдат преведени субсидиите за протеинови култури и за биологично производство по мярка 11. Месецът все още не е изтекъл, но ако днес или в понеделник тези плащания не се направят, очевидно ще бъдат прехвърлени за месец май.

 

 

 

Leave a Comment