България не е предоставила резултати на ЕК от изследванията на двойния стандарт при храните

Момчил Неков

Момчил Неков

България не е предоставила никакви резултати от проведените вече три изследвания за двоен стандарт на храните на специалистите в Брюксел, съобщи българският евродепутат Момчил Неков след посещението му в изследователския център в град Гел, Белгия.

Съвместният изследователски център е вътрешната научна служба на Европейската комисия. Той предоставя независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС. Центърът е органът, който прави и изследванията относно двойното качество при продуктите на европейско ниво.

Експерти от центъра са запознали с дейността си евродепутат Неков и са го помолили да съдейства българските власти в най-кратки срокове да предоставят резултатите от направените изследвания за двойния стандарт при храните. Те са споделили, че до момента при тях не са постъпили никакви данни от България. Чехия, Унгария, Полша, Словения, и Словакия отдавна са предоставили своите анализи относно двойни стандарти. Гърция също се е включила в инициативата.

Предоставянето на данните в центъра на ЕК е необходимо, за да може да се вземат под внимание всички правени изследвания в страни от ЕС, да се включат в анализите и да се дадат стъпки и насоки за разработване на нови методи, инструменти и стандарти, водещщи до единна европейска регулация.

Момчил Неков взе участие и в среща в ЕП за обсъждането на мерки в борбата срещу двойния стандарт в ЕС с представители на европейските асоциации и производители. „Европейската комисия пое правилен курс, но не достатъчно амбициозен в защита на българските потребители“, коментира Неков.

 

 

Leave a Comment