„Амилум България“ ще преработва 900 хил. тона царевица след инвестиции

Първа копка на разширението на завода в Разград направиха Бойко Борисов, Томислав Дончев и Румен Порожанов

първа копка на разширението на Амилум БългарияПремиерът Бойко Борисов, зам.-министър председателят Томислав Дончев и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов направиха първа копка на разширението на производствените мощности на предприятието за преработка на царевица “Амилум България” в Разград. Инвестицията на американската компания собственик ADM („Арчър Даниелс Мидлънд“) е на стойност над 200 млн. лв.  След нея капацитетът за преработка на царевица ще се удвои до около 900 000 тона годишно. По време на изграждането на разширението и след това ще бъдат разкрити още близо 300 временни и постоянни работни места.

Инвестициите вече са в истинската, реалната икономика и добавената стойност остава в България, заяви премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че годишните субсидии за земеделието са над 2,7 млрд. лв., “за да има царевица, за да има заводи, за да има работни места”.

Разширението на “Амилум България” трябва да приключи до 2 г., като над 80% от продукцията ще се изнася на международните пазари и ще доведе до значителен положителен резултат за търговския баланс на България.

На церемонията беше отбелязана и 25-годишнината от приватизацията на предприятието в Разград. Сред официалните гости бяха и посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, кметът на Разград Валентин Василев, депутати и висши представители на ADM.

Leave a Comment