14-то изложение в Сливен събра от малки зайчета до бици по 1,1 тона

Българско родопско говедо, изложение в Сливен

14-то животновъдно изложение в Сливен официално тръгна от днес с дефиле на едни от най-добрите екземпляри сред стопанските животни в страната. От малки зайчета-калифорнийчета до бици, месодайна порода с тегло 1,1 тона, бяха докарани на поляните при разклона към село Мечкарево до Сливен. Автомобили, автобуси и камиони задръстиха района наоколо и към 11 часа полетата около изложениято се превърнаха в  гигантски хаотичен паркинг.

Андреа Росати, румен Порожанов, Десислава Танева и Георги Йорданов отрязаха лентата на 14-то изложение

Андреа Росати, румен Порожанов, Десислава Танева и Георги Йорданов отрязаха лентата на 14-то изложение

Малко след 11 часа земеделският министър Румен Порожанов, заедно с председателя на аграрната комисия в парламента Десислава Танева, с кмета на Сливен Стефан Радев, Юлия Куюмджиева от асоциация „Обединени животновъди“, генералния секретар на Европейската федерация по животновъдни науки Андреа Росати, Георги Йорданов – директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, директора на ДФ „Земеделие“ Живко Живков и други гости взеха участие в официалното откриване на изложението.

Румен Порожанов съобщи, че и в следващия програмен период ще има достатъчно субсидии за животновъдството, така че то да продължи да се модернизира. Специално бе отбелязано, че изложбените животни са отглеждани, превозвани и представени по хуманен начин.

Бага-тур

Зрелищно представление на „Бага-тур“ събра около арената посетителите, за да наблюдават лудото препускане на коне, въртене на саби и да боздугани, символични древни битки и възраждане на мира на любовта, олицетворени от момичета, облечени в бяло.

Овце-претенденти за награда

Овце претенденти за награда

Най-многобройни бяха породите овце – общо 39, разделени в няколко сектора и с преобладаващо участие на българските автохтонни екземпляри. А сред родните най-масово представена беше Синтетична млечна. На доста от овцете – агнета, дзвизки, майки и кочове, имаше надписи, че се продават. Някои екземпляри, особено от породата Лакон, бяха продадени на място, други очакваха купувачи.

Кафява алпийска, Саанска, Тюрингенска, Тогенбургска и единствената месодайна порода кози – Боер, представиха козите.

Майка с яре Боер

Майка с яре Боер

Около 20 биволи Българска мурра оглеждаха любопитно и преценяващо хората, които ги бяха наобиколили.

Наградените юници

Наградените юници

120 крави, юници и бици – млечни и месодайни породи, се чудеха къде се намират и защо предизвикват такова внимание. Най-много екземпляри имаше от черно-шареното говедо, а едно мъжко теле Ангус фиксираше право в очите всеки, спрял се да го погледа. На месодайните породи бици очевидно им беше тясно в загражденията, където движеха мускулестите си тела.

кон

16 породи коне събраха очите при представянето им на арената. Несвикнали на тълпите, някои се изнервиха – цвилиха, пръхтяха и се вдигаха на задните крака. Други, очевидно тренирани, с изящен ход дефилираха вдигнали глави и изправили гръб.

Изложбените кучета бяха от породите Българско овчарско и Българско лудогорско гонче.

За забавление на децата имаше и понита, и файтон. А за удоволствие на възрастните няколко чевермета се въртяха на поляните.

чеверме

 

 

 

Leave a Comment