Ж. Живков: През май ДФ „Земеделие“ ще извърши основните директни плащания

Дори и Министерският съвет има страхове, че системата ИСУН 2000 няма да издържи при залпово входиране на документи по отворените мерки

Живко ЖивковЖивко Живков, изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, пред Агро Пловдив

Г-н Живков, фондът изостава от сроковете, посочени в индикативния графика за изплащане на директните субсидии. Фондът ще компенсира ли закъсненията през месец май?

Графикът е по-скоро пояснителен и препоръчителен, за да могат хората да си предвидят какво предстои. В рамките на месец април бяха извършени плащания по агроекологичната мярка 214, помощта за тютюна се преведе. В началото на следващата седмица ще бъде изплатена голяма част от зелените плащания. Дали ще бъдат на 2-ри или на 4-ти май зелените, е въпрос на технология. Разместването на графика бе предизвикан от административни изчиствания на казуси по отношение на мерки 10 и 11 между нас и министерството.

Помощите за протеиновите култури и за памука ще се изплатят ли идния месец?

Субсидията за памука сигурно в края на месец май ще бъде изплатена. За протеиновите знаете, че за да ги платим, трябваше да имаме окончателния слой, трябва да приключат и зелените плащания. В рамките на месец май ще бъдат извършени основните плащания.

Какво друго ще се преведе през май освен изброеното?

Таванът на плащанията с коефициентите за тези, които имат над 300 хиляди евро, по мярка 214 има плащания от новия програмен период…

Фондът ще започне ли плащанията по мярка 10 и по кои направления?

Ще започнем, а по кои направленията в момента не мога да посоча. Въпрос на администрация. По мярка 11 също ще се плати. Там има моменти, които трябва да изчистим по отношение на регистъра за биологичните, който трябва да получим от министерството. Затова нещата на този етап са във фаза доуточняване.

Кандидатите по мерки 4.2 (преработка) и 6.1 (млади фермери) справят ли се със заявяването чрез ИСУН 2000?

Моята информация е, че на този етап има много малко подадени проекти. Най-вероятно се очаква да наближи последният срок. Тогава ще разберем дали кандидатите се справят или не със системата.

Възможно ли е при залпово входиране на документацията системата ИСУН 2000 да не издържи и да се срине?

Да, определено е възможно. Страховете, че ИСУН няма да издържи, ги имаме всички, включително и колегите от Министерския съвет. Но времето ще покаже.

Наскоро се появи един спорен въпрос: Възможно ли е по мярката за неземеделски дейности 6.4 да се кандидатства за създаване на ферми за криптовалути? Какъв е вашият отговор?

Знаете, че министър Порожанов пусна част от допустимите инвестиции по мярка 6.4. Вече е известно, че туризмът остава на по-късен етап. Тази мярка все още е отворена за обсъждане между Управляващия орган и Европейската комисия. Така че към момента не е ясно дали ще може да се подпомогне инвестиция в подобна технология.

 

Leave a Comment