Европейската комисия ще представи финансовата рамка след 2020 г., а в нея и бюджета за земеделие

Европейска комисия, БрюкселДнес ще бъде представена многогодишната финансова рамка за следващия програмен период в Европейския съюз, който започва от 2021 г. и продължава до 2027 г. В нея ще бъдат заложени значителни промени, свързани с напускането на Великобритания, с новата световна политическа обстановка, която изисква повече военна сила, и с овладяване на потока от бежанци.

Предишните сигнали от финансовия комисар Гюнтер Йотингер предупреждаваха за намаляване на бюджета за земеделие и селски райони. В този програмен период той представлява около 40% от бюджета, който разпределя ЕК. Наскоро земеделският министър Румен Порожанов обясни пред фермери от Съединение, че старите-държави членки са против изравняването на субсидиите в рамките на целия ЕС, и че предложението от страна на балтийските държави, Полша и Словакия е било отхвърлено.

За да бъде компенсирано излизането на Великобритания, ще бъде увеличена вноската на държавите членки на ЕС, който към момента плащат по 1% от брутния вътрешен продукт. Очакванията са след 2020 г. вноската да бъде с 10-15% по-висока.

Leave a Comment