27 хил. земеделски работници официално получават 403 лв. заплата

Федерацията на независимите синдикати в земеделието организира семинар срещу недекларираната заетост в селското стопанство в Пловдив на 10 май
Светла Василева, ФНСЗ

Светла Василева, ФНСЗ

Няма подсектор в земеделието, в който работодателите да не прилагат практики с цел намаляване на размера на дължимите осигуровки. Проблемът е тотален. „През 2017 г. 27 хиляди работници, заети в селското стопанство, са били осигурявани върху заплата от 403 лева при положение, че минималната работна заплата бе 460 лева“, съобщи пред Агро Пловдив председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) към КНСБ Светла Василева. Анонимна анкета сред работещите с еднодневни трудови договори е показала, че 83% от тях са били наемани срещу устна договорка.

Тези и други данни за недекларираната заетост в сектор земеделие ще бъдат съобщени по време на транснационалния семинар „RAISE UP“, който ще се проведе в Пловдив на 10 май 2018 г. /четвъртък/ в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум”. Той е организиран от ФНСЗ към КНСБ. Във фокуса на събитието ще е противодействието на нелегитимната заетост в земеделието в контекста на социалните иновации, които са приоритет за ЕС в настоящия програмен период. Форумът ще се открие в 9:00 часа.

 

 

Leave a Comment