ФАО: Ще има рекордно производство на ориз, зърното и млечните продукти поскъпват

Индексът на храните на ФАО през април остана стабилен и възлиза на 173,5 пункта. В сравнение с година по-рано той е нараснал с 2,7%.

Цените на зърнените храни и млечните продукти продължиха да се увеличават, докато захар все още поевтинява.

ФАО публикува и първите си прогнози за маркетинговия сезон 2018/19, като прогнозира спад в световното производство и запасите от зърнени храни.

Снимка: ФАО

Снимка: ФАО

Прогноза за предстоящата година

Ранните прогнози за световните пазари на зърнени култури през предстоящата година са благоприятни, въпреки прогнозирания спад съгласно новата актуализация на Бюлетина на ФАО за предлагане и търсене на зърно, който е публикуван днес.

Очаква се обемът на производството на зърнени култури през 2018 г. да бъде 2 607 милиона тона, което е с около 1,6% по-ниско от реколтата през 2017 г.

Спадът се дължи главно на очакваното по-слабо производството на царевица, особено в САЩ.

Спадът в производството на пшеница до голяма степен отразява очакваното намаление в производството в Руската федерация след изключителна реколта миналата година. Междувременно, според предварителните прогнози на ФАО, световното производство на ориз ще се увеличи с 1,3% и ще достигне 510,6 милиона тона, което ще доведе до нов рекорд, главно поради увеличаване на площите в Азия.

По отношение на потреблението на зърнени храни, новата прогноза на ФАО за храните и фуражите също показва рекордно ниво от 2,626 милиона тона. Този индекс отразява прогнозираното увеличение на потреблението на ориз с 1.0% годишно, на пшеница с 0.8%, на фуражна царевица с 2.8% до рекордните 615 милиона тона.

FAO прогнозира, че световните зърнени запаси в края на 2019 г. ще намалеят с 2.7%.

Първата прогноза на ФАО за международна търговия със зърно през следващата година е 406 милиона тона, което означава само 0,6 процента спад от очакваното рекордно ниво този сезон.

Ценови тенденции 

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО нараства за четвъртия пореден месец и през април се е увеличил с още 1,7%. Нивото му е с 15,4% по-високо в сравнение с преди година. Цените на пшеницата са се повишили под влиянието на климатични проблеми в Съединените щати, а спадът в производството на царевица е заради сушата в Аржентина и намаляването на площите в САЩ. Именно те са довели до увеличение на световните цени на царевицата. Цените за ориз също са с ръст.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се е увеличил с 3,4% в сравнение с март, което отразява постоянното търсене на всички млечни продукти и притесненията за наличието на износ от Нова Зеландия.

Намаление през април е регистрирано при три други под-индекса. Индексът на цените на растителните масла на ФАО е намалял с 1,4% спрямо март, а индексът на цените на месото на ФАО – с 0,9%.

Индексът на цените на захарта на ФАО се е понижил с 4,8% през април спрямо предходния месец, продължавайки низходящата тенденция, която започна през декември миналата година. В момента захарта е средно с 24% по-евтина в сравнение с април 2017 г. ,

Намаление на цените е резултат от свръхпредлагане, причинено от рекордни реколти в Тайланд и Индия, както и от обезценяването на националната валута на Бразилия, най-големият производител на захар в света.

Leave a Comment