НИМХ обяви протест срещу БАН!

Институтът по метеорология и хидрология остава без средства за важни дейности и със средна работна заплата от 569 лева

Бог, небеПод заглавието „ВРЕМЕТО В НИМХ НЕСТАБИЛНО“, от Института по метеорология и хидрология към Българската академия на науките обявиха протест против орязаните от Българската академия на науките (БАН) средства. Работещите питат: Ще оцелее ли Националната Хидрометеорологичната Мрежа на България?

Служителите в НИМХ са силно разтревожени както от липсата на средства за работни заплати и подръжка на мрежата, така и от отношението на БАН към проблема.

НИМХ отговаря за поддържането на мрежа в цялата страна и за срочно набиране, проверка и трансфер (денонощно) на информация за страната и чужбина. Негова отговорност са: данните за количества на валеж; нива на подпочвени води и хидроложките басейни в България, температурата на почвата и въздуха; прогнозата на времето; на почвената влажност; на развитието на земеделските култури; на високи води и др. Участва в основни дейности на правителството, гражданска защита, полиция, съд, прокуратура и др. В мрежата работят основно хора с висше и средно образование, 65% от които са на минимална работна заплата. НИМХ, заедно със своите филиали във Пловдив, Плевен, Варна и Кюстендил поддържа мониторингова система от 931 станции (1980 год. те са били 2 548); международен и национален телекомуникационен център; националния хидрометеорологичен архив, националната аерологична станция; националните системи за ранно предупреждение за бедствия от хидрометеорологичен характер (СРП) Стопанисва 97 сгради във страната и има автопарк от 36 автомобила.

В момента, след увеличението за 2018 г., средната работна заплата в НИМХ е 569.61 лв., а средната брутна работна заплата е 775.16 лв.

За 2018 г. от бюджетната субсидия на БАН за НИМХ не са осигурени средства за: заплащане труда на хората работещи със Системите за ранно предупреждение за бедствия от хидрометеорологичен характер. Това ще доведе до прекратяването на работата им – 341 863 лв.;
Заплащане на нощен труд, труд в почивни и празнични дни – общо 218 души. Това ще доведе до прекратяване на денонощната оперативна дейност и съществено редуциране на изпълнението на задълженията на НИМХ свързани с осигуряване на дейности по Закона за защита от бедствия – 274 136лв.; Охрана и поддръжка на 37 сгради и метеорологични парка. Липсата на персонал в периода от 17 ч. до 08 ч. вероятно ще доведе до разграбването им, тъй като те са извън населени места–380 419 лв.;
За транспорт на персонала до 17 обсерватории и станции, които са извън населени места –74 460лв.; Застраховка на 639 станции за измерване – публична държавна собственост – 120 140 лв.

Спешно за оцеляването на мрежата са необходими 1 191 018лв.

Всички в системата на НИМХ протестират и се надяват, че Държавата няма да допусне мрежата да бъде унищожена.

 

Leave a Comment