Уволниха данъчен и глобиха НАП за теч на информация

Инспектор предоставил данни в съда за дохода на столичанин
доходът е тайна

Личният доход е тайна, която НАП няма право да разгласява

Данъчен служител бе уволнен, а Националната агенция по приходите бе глобена с 5000 лева заради теч на информация. Това съобщиха от Комисията за защита на личните данни, цитирани от в. „Труд“.

Поводът за наложените наказания е конкретен частен случай на данъкоплатец от столицата. Той се явил на дело за родителски права и за негова изненада ответната страна предоставила справка за осигурителния му доход през последните 3 години. Мъжът обяснил, че не е давал съгласие за издаването на такава бележка, нито има съдебно решение за това.

По-късно се разбрало, че майката на сина му поискала бележката от дирекцията на данъчните в „Люлин“ и я получила по пощата без обратна разписка.

Първоначално от НАП са съобщили, че са отказали да дадат такава информация. По-късно обаче установили, че техен служител всъщност е предоставил такава справка в нарушение на правилата.

Осигурителният доход, печалбата и въобще всички обявени пред НАП парични потоци на физически или юридически лица представляват неприкосновена данъчна тайна. Единствено данъчно-осигурителните длъжници на държавата се оповестяват публично и като имена, и като размер на задълженията им.

Leave a Comment