Златен дъжд се сипе на Гергьовден! Честит празник!

свети ГеоргиДнес е Гергьовден, един от най-обичаните празници в годината. Православната църква почита на този ден любимия светец Георги Победоносец. Армията – храбростта на героите. Селото – овчарите и стадата. Всяка капка вода на този ден е целебна и златна за реколтата, а последните прогнози за Централна и Западна България сочат валежи.

За Гергьовден обичаите и обредите се свързват преди всичко с грижите за добитъка в началото на животновъдната година. Голяма част от тях се извършват при кошарите, на зелените поляни, на нивите, край реките и изворите.

На Гергьовден се раздава прясно мляко, сирене и месо за мъртвите. Обредното изливане на първото мляко се извършва в земята или в реката. Символиката с реката е, за да тече млякото на овцете като реката, т.е. като водата. Важен момент на Гергьовден е първото обредно издояване на овцете. Първа се дои овцата, която най-напред се е обагнила. Нейното агне се пренася курбан на свети Георги.

На този ден се обикалят нивите и се бодват в тях разлистени клонки. Според този обред силата на разлистеното клонче се предава на нивата, за да се увеличи плодородието й. За Гергьовден се приготвят обредни хлябове и гергьовски краваи. Символично върху тях се изобразяват овце и агнета, кошара и овчар.

В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса. Някъде само ходят боси по росата или си мият лицето и ръцете с нея, другаде и пият роса. Къпането в росата се прави от хората, за да са здрави и да не ги боли кръст през годината. Вярва се още, че събраната по Гергьовден роса има особена целебна сила.

Освен „къпането“ в роса се практикува и обредното къпане в реки и извори. Както при росата, така и при измиването с вода съществува обичаят да се носи в къщи вода (на някои места тя се носи в пълно мълчание – т. нар. мълчана вода), с която се замесват обредни хлябове. Някъде (Разградско, Пловдивско) се вярва че на този ден водата е толкова лековита и даваща сила, че дори мечките се къпят за първи път в годината на този ден.

Тази година овцевъдите ще отпразнуват заедно големия си празник на седмия си събор при Петропавловските ливади над Лясковец, който ще започне на 11-ти и ще продължи до 13 май.

Тази година военният парад ще е по-грандиозен заради отбелязването на 140-та годишнина от създаването на Българската армия. В него ще вземат участие над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили. Ще бъдат представени 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили. Военният парад ще започне от 10.00 ч. на 6 май 2018 г. на площад „Княз Александър I“ в София. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Вертолет „Ми–17“ ще даде начало на парада, прелитайки над площада с  националния флаг на България. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Денят на храбростта и Българската армия ще бъде отбелязан навсякъде с водосвет на бойните знамена и знамената-светини. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. Той е покровител на България, Грузия, Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

Честит празник!

Leave a Comment