Източна изложба за истина, доброта и търпение идва в Пловдив

картина истинност-доброта-търпениеМеждународната изложба „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (в превод от китайски- Истинност, Доброта, Търпение) ще бъде открита утре, 9 май, от 18:00 часа в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ № 20,  в Пловдив. Това съобщиха на специална пресконференция Керка Кунчева и Мартин Гарчев, координатор на проекта в България. Експозицията е посетила на 800 града в над 80 страни в света. Основател на изложбата „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ е професор Кунлун Джан, през 2004 година. Вдъхновен от лични преживявания той събира група китайски художници и заедно създават този неоренесансов проект. Той съдържа предимно маслени творби живопис, китайски акварел, коприна и калиграфии. Авторите са вдъхновени от традиционната практика за личностно подобрение Фалун Дафа. Тематиката на творбите е затрогващо лична и разкриваща вътрешният духовен свят на художниците, съпричастни в нарушаването на човешките права.

Основавайки се на традиционни класически похвати, двайсетте творци на „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (Истинност-Доброта-Търпение) наблягат върху играта със светлосенките, усъвършенстват геометрията и линиите с цел да задълбочат значението и добавят силата на емоцията към обекта на картините.

Изложбата показва силата на духа и способността на човешкия род да устоява на злото. В унисон с традицията на китайските будистки, даоистки и литературни изкуства, „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ се стреми да издигне изцелителната сила на морала и добродетелността. Безкрайната чистота на вътрешно съзерцание и умиротворение, излъчвана от авторите, е причина много посетители на изложбата да споделят усещане за мир, спокойствие и красота, изправени пред тези произведения.

 

Leave a Comment