Посланик Шин Бунам: Фермерите в Корея взимат субсидии, не плащат данъци и се женят за чужденци

Въпреки че населението на Южна Корея е над 51 милиона, държавата наема работници чужденци с минимална почасова ставка от 7 долара
Шин Бунам

Шин Бунам

Фермерите, както и занимаващите се с рибарство, получават големи субсидии от държавата, съобщи днес в Пловдив посланикът на Южна Корея Шин Бунам. Той бе гост на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), където имаше среща със студенти. „При нас има големи кооперативи, за които земеделието е бизнес. Но за държавата приоритет са семейните стопанства. Те освен, че получават субсидии, не плащат и данъци“, разказа пред Агро Пловдив посланик Бунам.

Проблем за Южна Корея е застаряването на земеделците и намаляването на работната ръка в селскостопанските дейности. Освен това фермерите си имат и друга болка – жените им не харесват тежката работа и предпочитат да живеят в градовете, по-специално в столицата Сеул. По тази причина се е появила тенденция корейските фермери да се женят за чужденки.

„Забелязва се напоследък положителната нагласа към земеделието и високата оценка, която обществото започва да дава на тази професия. Затова вече има млади хора, които се местят от столицата в селските райони, за да станат фермери“, похвали обърнатата посока посланик Шин Бунам.

Корейска фирма е подписала наскоро договор с Ел Би Булгарикум за внос на българска закваска на кисело мляко, така че продуктът ще си намери почитатели и на Корейския полуостров. Скоро е подписан договор и за внос на минерална вода „Девин“. Няколко български производители на вино са започнали да доставят напитки на корейския пазар. „Но за да имат успех, първата им стъпка е да представят продуктите си възможно най-добре, за да увеличат популярността им“, посъветва дипломатът. Шин Бунам във ВУАРР

Посланик Бунам информира, че корейска фирма е инвестирала в производството на био гъби в България и по-точно в с. Телиш. В момента друга корейска фирма строи мандра за сирене в близост до Варна.

Пред студентите посланикът разказа, че въпреки че е съизмерима с България по територия, Корея е многолюдна държава с население от над 51 милиона души, по официални данни от 2017 г. Държавата е на първо място по иновации в класацията на Блумбърг (2018 г.) с 89,28 точки.

Минималната ставка за час работа отскоро е 7 долара. Въпреки че Корея е със 7-8 пъти повече население от България, държавата е отворила границите си за работници от чужбина. Те идват от Виетнам, Бангладеш, Китай.

Шин Бунам обясни, че образованието е на първо място в корейските семейства и те дори прекаляват в желанието си да осигурят най-високи знания за децата си. След като се върнат от държавните училища, учениците посещават следобед частни училища, за да имат по-големи шансове да се класират при кандидатстване в университети. Откроява се тенденцията семействата да изпращат в чужбина децата си между 7-ми и 12-ти клас.

Разходите, които държавата и семействата инвестират в образованието, са наистина много високи, призна дипломатът. Завършването на университет е скъпо удоволствие. Сътрудничката на г-н Бунам поясни по-късно, че семестриалната такса във ВУЗ е минимум 3 хиляди долара.

По повод въпрос за ниското ниво на корупцията в Южна Корея, посланикът посочи, че този порок съществува навсякъде в света, но е развит в различна степен. В неговата страна трима президенти са влезли в затвора заради корупция, а предишният президент в момента очаква присъдата си. Най-ефикасната мярка срещу този бич е прозрачното управление, според Бунам.

Посланикът поясни, че очаква отношенията между двете Кореи да се развият благоприятно, включително и да се стигне до обединение, но за целта Северна Корея трябва да премахне ядрената си програма и ядрените си оръжия.

 

 

Leave a Comment