Мярка 9 за групи и организации пред старт с 14,8 млн. лв. бюджет

Одобрените кандидати ще получават 5 години подпомагане в размер на 10% до 8% от годишния оборот на сдружението, но не повече от 100 хил. евро годишно

земеделска продукция, пазарМярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“ от ПРСР е поставена на старта с публикване в сайта на аграрното министерство на насоките и условията за участие. В документите не е посочен крайният срок на кандидатстване, липсва и начална дата.

Бюджетът за този прием е в размер на 14 793 043,82 лв. (7 563 679, 22 евро).

Целта на подпомагането е да бъде насърчено учредяването на групи и организации на производители в земеделския сектор. Да се подпомогне производството и доставките на висококачествени земеделски продукти, отговарящи на европейските стандарти и на пазарните изисквания. И да се улесни достъпът до пазара на малки и средни стопанства.

За подпомагане могат да кандидатстват признати групи и организации на производителите, които отговарят на определението „малки и средни предприятия“, съгласно изискванията на Закон за малките и средни предприятия (ЗМСП).

Мярката не предвижда минимален размер на помощта. Максималният размер на година за всяка група или организация на производители не може да надвишава левовата равностойност на 100 000 евро. Безвъзмездната финансова помощ се изплаща въз основа на предоставен бизнес план по образец под формата на фиксирана помощ на годишни вноски за не повече от пет години от датата, на която групата или организацията на производители е призната.

Размерът на финансовата помощ се определя като процент от стойността на годишната реализирана на пазара продукция от групата или организацията на производители. Така за първата година след признаването групата или организацията ще получи 10 %, за втората година – 9,5%, за третата – 9 %, за четвъртата – 8,5 % и за петата – 8 %.

Последното плащане трябва да бъде най-късно до 15 септември 2023 г.

Групи или организации на производители, признати в годината на подаване на проектното предложение, могат да заявят финансово подпомагане за същата година изчислено на база средната годишна продадена продукция от нейните членове през трите години, предхождащи включването им в групата или организацията за продуктите, за които са получили признаване. Стойността на реализираната на пазара продукция през всяка от следващите години е стойност на реализираната на пазара земеделска продукция от групата или организацията на производители, за продуктите, за които е призната.

За периода от подаване на проектното предложение/формуляра за кандидатстване до получаване на последно плащане по проекта, бенефициентите са длъжни да не получават публична финансова помощ от държавния бюджет или от бюджета на Европейския съюз за дейности, за които са получили финансова помощ по административния договор.

Бенефициентът подава искане за плащане ежегодно до един месец от изтичане на съответната година от бизнес плана, считано от датата на признаване на групата или организацията на производителите, но не по-рано от сключване на административния договор.

Проектните предложения по процедурата могат да бъдат подадени от кандидатите чрез попълването на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 – 2020 г. (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), на следния интернет адрес: http://eumis2020.government.bg/.

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Допълнителни въпроси могат да се задават само на електронната поща: rdd@mzh.government.bg, като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти.

 

 

Leave a Comment