Риболовци против стратегия на ЕС за изграждане на 3 хил. ВЕЦ в последните девствени реки на Европа

С посланието към ЕК: „Спрете да финансирате корупцията на Балканите!“, от сдружение „Балканка“ организират прожекция на документален филм за съсипването на водното богатство и протест на 17 май
Река Мечка

Река Мечка

Сдружение риболовен клуб „Балканка“ организира прожекция, последвана от дискусия, на филма BLUE HEART (СИНЬО СЪРЦЕ) на 16 май от 19.00 часа в Дома на киното в София. Премиерата е ден преди срещата на върха между страните от Западните Балкани и ЕС, на която ще бъде одобрена спорна стратегия, която застрашава уникалните реки на региона. Местните хора, риболовци, каякари и НПО са притеснени, че стратегията предвижда изграждането на 3 000 нови ВЕЦ в последните останали естествени реки в Европа.  За сравнение, през последното десетилетие в България бяха построени около 170 нови хидроцентрали, които практически ликвидираха живота в нашите реки, посочват от „Балканка“.

Филмът на Patagonia разказва за истинската битка, която местните хора на Балканите водят, за да запазят природата и поминъка си. Балканите, където единствено в Европа има такова богатство на недокоснати от човека реки (около 30% имат напълно естествен характер), стават арена на поредния страховит сблъсък.  Лентата проследява епичната война между местните жители и хищническите интереси на едрите енергийни лобита в Европа и финансиращите ги банки.

На следващия ден – 17 май, от 9.00ч. сутринта риболовци и каякари излизат на протест пред НДК с настояване да се спре финансирането на корупцията и унищожението на реките.  От 11.00ч. пък в БТА се свиква пресконференция, с участието на партньорите в международната кампания за спасяването последните диви реки в Европа, както и гости от Македония, Босна и Херцеговина и Сърбия, каякари, експерти от CEE Bankwatch Network и други.

Единственото устойчиво нещо при интензивното застрояване на все повече девствени кътчета е корупцията, убедени са риболовците. Така неефективни и доказано незаконни проекти получават финансиране от международни банки при ясното съзнание, че никога няма да генерират печалба, а инвестицията ще я плати цялото общество чрез сметките за ток и унищожена природа.  Правителствата пък осигуряват както политическа, така и финансова подкрепа в отговор на приета от самите тях стратегия по подобни прецеденти като язовирите Цанков Камък, Яденица и тн.

От Сдружение „Балканка“ припомнят, че поради ликвидирането на живота в българските реки, все повече риболовци и каякари прекарват отпуските си именно по реките на Западните Балкани.  Там те, наред с много други чуждестранни и местни туристи, остават значителни средства, като подкрепят местната икономика и се наслаждават на запазена природа по устойчив начин.  Риболовците смятат, че ако България иска да служи за пример за своите съседи, тя трябва да ги насърчи и да спомогне те да избегнат грешките, които ние сме допуснали по пътя към ЕС. Сред тях безспорно е стихийното развитие на ВЕЦ и съсипването на реките ни.

Риболовците отправят и едно много ясно послание към Европейската Комисия: „Спрете да финансирате Корупцията на Балканите!“

Leave a Comment