Депутатите гласуват на второ четене промени в договорите за наем и аренда на земята

Земеделската комисия одобрява варианта при отдаване за по-дълъг от една година период арендаторите да получат съгласието на собственици, притежаващи повече от 25% от нивите
Пчелини с повече от 10 семейства могат да ползват без търг и конкурс земя от държавния и общинския поземлени фондове

земяНа второ четене в пленарна зала ще бъдат гласувани днес промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Поправките предвиждат създаването на нов чл. 4а и 4б. В чл. 4а е залегнало, че земята може да се отдава под наем от собственика или от упълномощено от него лице, както и от лице, което притежава права върху земеделската земя, които са му предоставени чрез пълномощно от собственика или от упълномощено лице, да ползва или управлява земята. Договорът за наем могат да се  подпишат също от съсобственик или съсобственици на земеделската земя, или от техен пълномощник.

Когато договорът е за повече от една година, той се подписва от съсобственик или съсобственици, притежаващи повече от 25% идеални части от имота, или от тяхно упълномощено лице. Правата на пълномощника трябва да са удостоверени пред нотариус. Независимо от договореното от страните по договора за наем, наемателят може да пренаеме земята или част от нея след получаване на изрично писмено съгласие от наемодателя, се предлага в ал. 4 на новия чл. 4а.

В чл. 4б се посочва, че договорите за наем за период по-дълъг от година, както и споразуменията за тяхното изменение или прекратяване, се сключват пред нотариус.

По предложение на депутата Бюрхан Абазов пчелини с повече от 10 семейства могат да получат за ползване без конкурс и търг общински земи.

Комисията предлага нов чл. 37 п, който конкретизира предложението, касаещо пчеларите. Той предвижда за устройване на постоянни пчелини с по над 10 пчелни семейства, да се учреди право за ползване на земи от общинския и държавния поземлен фонд. На всяко семейство трябва да се осигури не по-малко от 3 кв. м и не повече от 10 кв. м площ. Пчелините трябва да отстоят на 3 км от съседни пчелини, на 5 – от специализирани в производството на племенни майки, и на 10 км от производители на елитни пчелни майки и резерватни пчелини.

В допълнителните разпоредби на проекта са дефинирани като пасищни животни и конете, които имат официална идентифиация в системата на БАБХ.

 

Leave a Comment