Нестабилно време с опасност от градушки и вредители идва идната седмица

Почвената влажност достигна 70% от ППВ

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог при НИМХ Пловдив

Надежда Шопова

Надежда Шопова

През изминалия период времето остана нестабилно като в следобедните часове и през нощта в много района паднаха значителни валежи. Най-големи количества общо за периода и слаб валеж, включително и от град, бяха регистрирани в Стара Загора-67.8 mm  и Пловдив 48.8mm, а най-слаби бяха в Казанлък и Кърджали, съответно 7.1mm и 13 mm. Температурите останаха високи като максималните надвишиха 29⁰С. Захлаждане се усети към края на периода, когато минималните стойности бяха между 12.2⁰С и 15⁰С.

През периода развитието на земеделските култури протичаше с ускорени темпове. При пролетните култури се наблюдаваха фенофази листообразуване, а при житните и рапицата край на цъфтеж. Падналите валежи в района на Пловдив подобриха почвените влагозапаси, които в края на десетдневието в коренообитаемия слой бяха около и под 70% ППВ. Започна узряването на ранните сортове череши.череши с листни въшки

През почивните дни и следващата седмица времето ще остане нестабилно, с превалявания от дъжд и условия за гръмотевична дейност и градушка. Максималните стойности през първата половина на седмицата ще са около и над 25⁰С.

Развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове. При чести превалявания ще стартира прибирането на ранните сортове череши в района на Пловдив. Падналите валежи ще подобрят почвените влагозапаси и ще подпомогнат както началните етапи от развитието на пролетните култури, така и житните посеви по време на репродуктивния им период. Високата влажност и по-хладното време ще е предпоставка за намножаване на плевелна растителност, болести и неприятели. Основни вредители ще останат листните въшки, черешовата муха и др. като при третирането следва да се имат предвид сроковете на узряване и прибиране на черешите. Ще продължат и фунгицидните пръскания срещу гъбни заболявания. При слаби поражения от градушка не трябва да се пропуска третирането с медни препарати.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment