Ще достигнем средния стандарт на Европа след 90 г., ако икономиката й замръзне

Обществените поръчки са най-силният бизнес у нас, смята Бранимир Ботев

Бранимир БотевАко Европа има нулев растеж в продължение на 90 години, а България се развива със сегашните темпове от 3-4% годишен икономически ръст, ние ще достигнем средния стандарт на живот на Стария континент след 90 години. В случай, че европейските държави ежегодно вървят нагоре с 1 процент годишно, то ще са ни необходими 233 години, за да се изравним със средните им показатели. Това съобщи тази вечер пред бТВ Бранимир Ботев, който оглавява Европейския институт за икономически анализи.

Ботев сравни нашата икономика с усилията на мравка, която иска да се съизмери със слонската стъпка на Европа. Ако слонът направи една стъпка, а мравката впрегне цялата си енергия и извърви 10 стъпки, тя няма да е съпоставима със слона въпреки усърдието си, каза бившият служебен министър на туризма и собственик на винарната „Розова долина“ в град Баня, Карловско.

Бранимир Ботев посочи, че нашата икономика е малка и е като камертон, който откликва на всяко вълнение на световната.

Той подчерта, че през 10-те години на членство в ЕС, ние не сме заложили на собствени дейности за растеж, а разчитаме основно на европейските помощи. Това е пагубно, според Ботев, тъй като от следващия програмен период ще има намалени средства по кохезионния фонд и по земеделските фондове.

Директорът на европейския институт посочи, че България е провела неправилна политика в сферата на земеделието, като е превърнала зърнопроизводството във витринен сектор, а останалите аграрни дейности са изостанали. Като пример Бранимир Ботев даде етерично-масления сектор, който по време на Възраждането е създал първите заможни българи, които са били и духовна подкрепа за самосъзнанието на българите. В момента в страната ни се отглеждат маслодайни рози едва върху 33 хиляди декара, информира събеседникът. А в същото време цената на розовото масло се е увеличила 6 пъти за последните 10 години. Един килограм розово масло от белия сорт Алба струва 22 хиляди евро, каза Ботев.

Той смята, че държавата трябва да изгради няколко основни приоритета, около които да се обедини цялата нация. Демографията е един от тях, тъй като в последните години са заличени 2 хиляди села и махали. Само в три града – София, Пловдив и Варна, и донякъде в още два – Бургас и Велико Търново, са съсредоточени хората, парите, икономиката и културата.

Според Бранимир Ботев основният бизнес в страната са обществените поръчки. Всеки ден чрез тях се разпределят 55 милиона лева. Едва в 10% от фирмите отиват 85 на сто от сумите, за които са обявени обществени поръчки. Това създава корупция във властта и сред чиновниците, подчерта той. Почти няма икономическа сфера, в която да липсват монополни компании, посочи още Ботев.

Leave a Comment