Марк Зукърбърг навлезе в проблемните си 34 години

Марк ЗукърбъргДнес създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг става на 34 години. Скандалът със събираните от компанията личните данни въобще не е отшумял и макар да е във фаза на отлив, за Марк периодът продължава да е труден и проблематичен. Стотици хиляди абонати закриха профилите си в социалната мрежа, протестирайки срещу възможността личните им данни да бъдат използвани за манипулации от всякакво естество, и най-вече политически и икономически.

Като един от най-богатите хора в света, макар и толкова млад, Зукърбърг е постоянен и желан обект за нападки. Преди две-три години британският писател Дейвид Айк го обяви за гущер, на което и до днес доста хора вярват, колкото и нелепо да звучи. Теорията на писателя е, че светът се управлява от тайно общество на гигантски гущери, скрити под човешки облик. „Не, аз не съм гущер“, отрече не особено убедително Марк преди две години, когато отговаряше онлайн на въпроси. Наблюдавайки неподвижните му очи при комуникации, хората е днес го оприличават с гущер и това е обект на постоянни шеги.

Марк Зукърбърг създава Facebook, когато е студент в Харвард и е на 20 години. Преди това той отново (ако гледаме оттук назад) се набърква в неразрешени действия като създава програмата Facemash. В нея Марк качва снимки на две момичета и на две момчета – негови състуденти, без да е получил съгласието им, и обявява „отворена линия“, за да може колегите му да гласуват кой е най-готин от четиримата. Предложението се приема толкова активно в Харвард, че университетските сървъри не издържат на масовото гласуване.

През 2006 г., когато Фейсбук е с едва 2-годишна история, Yahoo предлага на Зукърбърг огромна сума, за да откупи правата на социалната мрежа. Създателят обаче отказва и по това време много отлични програмисти напускат Facebook, защото не вярват, че мрежата има бъдеще.

През миналата есен състоянието на Зукърбърг възлезе на 74 милиарда долара, но след скандала с личните данни, който започна през март т.г. след разкритието, че „Кеймбридж Аналитика“ е използвала лични данни на Фейсбук абонатите, за да подпомогне кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп, богатството му се стопи със спада на цената на акциите. Само за дни оценката на компанията намаля с 46 милиарда долара.

Марк е баща на две момичета и съпруг на Пресила Чан – момичето с китайски произход, с което започва връзка още като студент. Семейството живее в голяма къща в Пало Алто, в близост до централата на Фесбук. За да не му запречват гледката към природата, Зукърбург е закупил и съседните имоти.

Миналата година Марк най-сетне успя да завърши в Харвард, макар че дипломата вече едва ли има някакво значение за него, освен емоционално.

Leave a Comment