Реколтата от рози отлична, изкупната цена – плачевна

розоберачка в Старо ЖелезареРеколтата от рози тази година е добра, но изкупната цена на цвета се очаква да бъде ниска. Преработвателите предлагат 2,50 лв. за килограм розов цвят при 4,50 лв. през 2016 г. и 3 лева през миналата, съобщи за Синор.БГ Веселина Ралчева, собственик на розоварна от Панагюрище.

Преработвателите считат, че 2,50 лева е реална цена, тъй като всяко поскъпване на суровината повлича след себе си невероятен скок в цената на розовото масло. Само преди 5 години козметичните компании плащаха по 4-5 хиляди евро за килограм розов цвят, докато миналата година цените надхвърлиха 10 хил. евро. „Редица компании обмислят вариант да се откажат да влагат розово масло в рецептурите и това ще се окаже огромен проблем, който сами сме си създали“, коментира Ралчева.

Друг минус за розоварните е, че не успяха да продадат миналогодишното розово масло поради високите цени. Националният добив миналата година достигна между 1 800 и 2 хил. килограма, което е доста над количествата от 2015 г., когато производството беше 1 485 кг.

На този етап фермерите са притеснени от спада в цените, защото плащат на берачите около един лев за килограм обран цвят. При новите оферти това означава, че реалната им печалба ще бъде едва 1,50 лв. от килограм цвят, което едва ще покрие разходите им за производство.

Топлото време и падналите напоследък дъждове са изключително от полза за насажденията и ако не паднат градушки, качеството на розовия цвят се очаква да бъде много добро, прогнозират експерти.

Leave a Comment