От 17 май: Панаир на занаятите и Фестивал на хляба в Пловдив

Георги Лефтеров, производител на хляб

Георги Лефтеров, производител на хляб

От 17 до 20 май 2018г. Регионална занаятчийска камара –Пловдив организира поредния Панаир на занаятите, а в неговите рамки и Фестивал на хляба и сладкишите.

75 майстори – занаятчии ще представят над 20 занаята: металопластика, дърворезба ,  художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика,   ножарство,  стъклопис, свещолеене,  сладкарство,  изработване на накити с различни техник, изработване на кукли от текстил, шапкарство, художествено плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти, изработване на изделия от кожа.

На 17 май /четвъртък/ в 17.15 ч. от площада пред Община Пловдив всички участниците във Фестивала на хляба ще дефилират по Главната улица до БНБ (подлеза на Аптека Марица), където в 18.00ч. ще бъде официалното откриване. В три импровизирани  пекарни на Малката главна майстор -пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники при приготвяне на хляб, хлебни изделия  и сладкиши. Ще има демонстрация, как се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат възможност за безплатни дегустации на всичко, което се изработва.

Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков на 18 май /петък/ ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език, „Традиционен  хляб и забравен български фолклор от Бесарабия”. Лекция на тема  „Никой не е по-голям от Хляба” ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров. Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май /събота/ майстор Ларби  и майстор Самир  от Кралство Мароко, а на 20 май /неделя/ майстор Рафет Ердемир и майстор Фатих Аслан от Република Турция.

Висш пилотаж в занаята ще демонстрира гостът  от Холандия шеф Ралф Нобер  в майсторския клас, който ще води в учебната работилница на Университета по Хранителни Технологии на 18 и 19 май.

Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който  на 18 май /петък/  ще  демонстрира своите умения пред публика.

 

Leave a Comment