20 дни преди дебюта на „Международни дни на полето“ в Пловдив

Международни дни на полето

По-малко от три седмици остават до дебюта на първото изложение „Международни дни на полето“. То ще започне на 5 юни при учебно-опитното стопанство на Аграрния университет (АУ) и ще стане част от инициативата на немската компания DLG International. Наскоро приключи подобен аграрен панаир в Турция до Люле Бургас, организиран по същия модел. Част от екипа български организатори го посети, за да види на живо как съседите са приложили схемата.

Върху 150 декара от стопанството на АУ вече са добре оформени опитните парцели. Пшеница, ечемик, рапица, нахут, грах, царевица, слънчоглед, фасул, зеле, пипер, краставици, фъстъци, етерично-маслени култури, в това число и маслодайна роза – това са почти всички култури, които фермерите ще могат да разгледат.

Над 50 фирми и три института от Селскостопанска академия ще представят на изложението своите продукти за растителна защита, ефекта от торовете, които предлагат, сортовете и хибридите във фаза, в която вече може да се прецени качеството им. В огромната си част компаниите, които участват, предлагат семена, обясняват от университетския екип. Грижата да подготвят „Международни дни на полето“ пада върху Йордан Йорданов, който е ръководител на проекта, Васил Василев – агроном и опитният в земеделските дейности Николай Димитров.

Предстои да се направи чакълиран път, който да води посетителите от шосето за Свиленград към опитното поле на АУ. DLG България е в разговори с компания за изграждане на изложбени щандове, която трябва да разположи в т. нар. кампус шатри, да инсталира видеостени и да обособи зоните. Когато пристигат, посетителите ще видят най-напред стационално разположени машини – предимно пръскачки. После ще преминат покрай кампуса, за да стигнат до опитните парцели. До тях ще има демонстрационно поле, на което ще се види как функционират пръскачките. Всяка фирма изложител ще има представителство до своите полета.

Васил Василев пред поле с рапица

Васил Василев пред поле с рапица

Васил Василев обяснява, че сред изложителите има компании, чиито служители акуратно следят посевите и полагат професионални грижи за тях. Други, които са по-отдалечени, възлагат извършването на практиките от екипа на Йорданов. „Тази пролет има много инсекти и растителната защита е свързана основно с тях“, казва Васил Василев. Вчера сутринта Николай Димитров третира царевица с хербицид заради плевелите, чието поникване бе провокирано от дъждовете.

Николай Димитров третира царевицата срещу плевели

Николай Димитров третира царевицата срещу плевели

Поливането в сухите дни се извършва с дъждовална машина. Непостоянното време, което към днешна дата отново клони към суша, засега не дава импулси на райграса, засят по импровизираните алеи, да се оформи като килим. Но все пак има още двайсетина дни …

Институтите от академията, които ще се представят на „Международни дни на полето“ са ИЗК „Марица“ – със зеле, пипер и фасул; ИРГР „Константин Малаков“ в Садово – с два сорта фъстъци, медоносната фацелия, с фуражен грах и сусам; Институт по розата в Казанлък – с Казанлъшка и Бяла маслодайни рози, маточина, ехинация, бял равнец, градински чай и други етерично-маслени култури.

Фасулът, зелето и пиперът на ИЗК Марица

Фасулът, зелето и пиперът на ИЗК „Марица“

Аграрният университет също ще участва с опити, изведени от Центъра за интегрирано управление на болести към университета.

 

 

 

 

Leave a Comment