От 108 600 заявления по директните плащания, в близо 61 хил. е маркирано участие по СЕПП

В Националната генетична лаборатория ще се доказва чистотата на животните под селекционен контрол, „за да спрат завинаги споровете“

Румен ПорожановВ Интегрираната система за администриране и контрол  (ИСАК) са регистрирани общо 108 600 броя заявления по директни плащания, Кампания 2018 г. Почти всички от тях (около 107 000 броя) са приключени като дейност в общинските служби по земеделие (ОСЗ)  и са подписани от кандидатите. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите  Румен Порожанов при откриването на новата административна сграда на Общинска служба по земеделие „София-Източна“. На 15 май изтече срокът за подаване на заявления по директните плащания без санкция.

В Кампания 2017 г. броят на подадените заявления след удължаване на срока бе 115 862 при обявена площ над 3,8 млн. хектара, от които 3,79 млн. по СЕПП, показва архивът на Агро Пловдив.

В 60 600 от заявленията е маркирано участие по основната схема за подпомагане на площ – СЕПП, като по схемата към момента са декларирани почти 3,76 млн. ха.

Тази година не се наложи удължаване на сроковете, въпреки че имаше такава възможност, обработката  върви с ускорени темпове, каза още министър Порожанов. Това ще даде възможност за навременно изплащане на субсидиите към производителите.

Новата административна сграда на Общинската служба по земеделие – Източна се намира на ул. „Бистришко шосе“, №26. В нея ще се обслужват собственици на земи и земеделски стопани от 26 землища, което е най-голямата площ на територията на Столична община. Сградата е оборудвана с модерен архив, който отговаря на най-високите критерии за сигурност и пожарна безопасност.

Министър Порожанов разгледа и Националната генетична лаборатория в животновъдството. В нея ще може да се прави ДНК анализ, който да доказва чистота на породите под селекционен контрол. „Така ще може един път завинаги да спрат споровете кое животно е селекционно у нас и кое не е“, коментира зам.-министър Цветан Димитров.

Leave a Comment