Защо черешите родиха малко? Отговорът е в пчелите

Насекомите летяха само 3 дни, когато дърветата цъфтяха. Там където имаше кошери, има реколта
Наемът за едно пчелно семейство варира между 5 и 30 лева

Производителите на череши масово се оплакаха от лоша реколта тази пролет. „Не знам какво се случи, уж нямаше пролетна слана, а дръвчетата почти не родиха“, каза преди 20 дни Росица Атанасова от село Брестник. Същото повтори днес и Константин Чешмеджиев, който отглежда 108 декара череши в землището на село Новаково. „Изобщо не брах плодове, нямаше“, призна фермерът.

При Красимир Кумчев, чиято градина е в село Трилистник, положението е коренно различно. „Реколтата е много

Красимир Кумчев

Красимир Кумчев е от малкото фермери, които знаят колко полезни са пчелите при цъфтеж

добра, много изобилна. Добивът е около 1500 килограма от декар.“ Известният фермер има по-малка черешова градина и в Родопската яка. Дръвчетата в нея обаче не са родили. Каква е причината?

„Важната разлика в двете градини е една. В Трилистник съм поставил 6 пчелни кошера между редовете (догодина ще ги направя 10), а в другото насаждение нямам и един“, сравни Краси Кумчев. Той обясни, че когато черешите били във фаза „цъфтеж“, имало само 3 слънчеви дни. Известно е, че пчелите летят единствено при слънчево време. „Ако в непосредствена близост до градината няма пчелни кошери, няма как да се случи добро опрашване на цветовете само за 3 дни“, е обяснението на фермера. Тъй като той разработва и проекти за еврофондовете, сподели, че редовно препоръчва поставянето на кошери в овощните градини.

Пчеларят Николай Гайдов от пловдивското дружество „Акация 1899“ напълно се съгласи с констатацията, че овощарите са доста зависими от близостта на кошери по време на цъфтеж. Той е настанил своето пчелно стопанство в черешова градина в село Рогош, която в момента се превивала от плод.

Николай Гайдов, пчелар

Според Николай Гайдов поне половината производители в страната не са наясно с ползата от пчелите

Според Гайдов доста от фермерите не са наясно с ползата от пчелите. „Тези, които имат агрономическо образование или са чели достатъчно литература, търсят пчеларите и се договарят с тях да пренесат рано напролет кошерите в градини им“, поясни Гайдов. За тази услуга пчеларите договоряли заплащане, което варира в широките граници между 5 и 30 лева за пчелно семейство. Той обясни, че пренасянето на кошерите не е лесна работа и е свързана с разходи по наемане на транспорт. Следващата спирка на неговите пчелни семейства ще е в насаждение с лавандула, която вече се опитва да цъфти. Производителят, с който Гайдов се е договорил, е признал, че когато лавандуловите цветове са опрашени от пчелите, рандеманът на маслото се увеличавал с на 50%.

Голяма част от печалбата на пчеларите в САЩ идвала от заплащането на услугата „опрашване“. Тарифата там била 140 долара на пчелно семейство, проучил е Гайдов. той даде пример с бадемовите гори на САЩ, които заемат 1 200 000 декара и за които фермерите осигурявали над 10 000 кошера.

Пчеларят от дружество „Акация 1899“ се оплака от невежеството на голяма част от фермерите. „Те пръскат с отрови градините и дори не ни предупреждават да затворим пчелите, за да не измрат“, каза той. Според правилата, 5 дни преди провеждане на растителнозащитно пръскане, фермерите трябва да оповестят намерението си в местното кметство, така че пчеларите да вземат мерки, за да опазят семействата. „Навременното предупреждение се практикува едва от половината фермери. Останалите не се съобразяват и пръскат, когато решат и без да информират“, е констатирал Николай Газдов. Особено опасни за пчелите са пръсканията със самолет, които се практикуват от зърнопроизводителите. Пчеларят посочи, че в Европа третирането от високо вече е забранено, тъй като препаратите попадали и върху съседни територии и тровели летящите пчели.

Leave a Comment