Кр. Кумчев: Реколтата от череши е 2-3 пъти по-изобилна в сравнение с 2017 г.

Берачите получават по 0,40 лв. за килограм череши, а най-сръчните си заработват по над 50 лева на ден

Красимир КумчевПодобна на 2018 г. не сме имали поне от 10 години назад. Като изключим най-ранните сортове кайсии и праскови, които пострадаха при цъфтежа, в останалите овощни градини се очертава изобилна реколта, стига да не паднат локални градушки, както се случи наскоро в Плевенско. Така пловдивският производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев обобщи досегашните климатични и природни условия за овощарството. Той отглежда череши, сливи и ябълки и казва, че за първи път от години пролетните слани не са си взели „данък“ от насажденията, опрашването и оплождането на цветовете са се развили прекрасно и това се вижда по отрупаните с плодове градини.

Ако миналата година средният добив от декар череши е бил около 500 кг, то сега се очертава да е към 1200 кг при добре обгрижините градини, каквито са в семейстното стопанство на Кумчеви. Изобилието се отразява и на цените. Миналата година в началото на беритбата на най-ранните сортове изкупната цена е започнала от 12-16 лв. за килограм, докато сега стартът е бил при 4 лева, но за кратко, поясни провдивският производител. Овощарите предлагат в момента черешите на 2,50-3 лева и вероятно до края на пририбането им тези стойности ще се запазят. През 2017 г. червените плодчета са се продавали от градините до последно за 3,20-3,50 лева.

В момента, както всяка година по това време, производителите на череши се конкурират със собствениците на маслодайни рози за набиране на работна ръка. Красимир Кумчев няма проблем с берачите, тъй като на трудов договор към стопанството му работят над 20 човека. За допълнителните работници, наети за кампанията, той е определил надница от 0,40 лв. за килограм набрани череши. „Някои хора са като машини за бране. Един човек вчера си заслужи дневна надница от 54 лева при 6 часа работа, което е почти 5 евро за час, но съм имал и такива, които за цял ден успяват да си „наберат“ едва 7 лева“, сравни Красимир Кумчев. Така дневната надница се движи от 5 евро за час до 0,60 евро.

Leave a Comment