Красимир Коев: Идват 50 милиона евро за оборудване на винарни

Новата Лозаро-винарска програма (2019-2023 г.) ще стартира от 16 октомври т.г. с общ бюджет от 133 810 000 евро, съобщи Лозана Василева
Красимир Коев

Красимир Коев

„За следващите четири години парá за оборудване на винарни ще има. Трябва само спокойствие дотогава. Идват 50 милиона евро за винопроизводителите и тези пари са само за тях, а не както е по мярка 4.2. Разочаровахте ме, г-жо Гаджева!“С тези думи директорът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев отговори на Наталия Гаджева от Българската асоциация на износителите на вино, а също и винопроизводител от Пловдивска област, която се оплака, че браншът е бил лишен от преференция при участие по преработвателната мярка 4.2, чиито прием приключи преди броени дни. Диалогът между двамата бе по време на днешната Кръгла маса по проекта „Сподели България“, която се проведе в Пловдив с участието на министъра по туризма Николина Ангелкова, заместник-министъра на земеделието д-р Лозана Василева и шефа на изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Участници във форума бяха представители на винения и туристическия браншове в Пловдив.

Наталия Гаджева припомни, че още през септември

Наталия Гаджева

Наталия Гаджева

2017 г. асоциацията на износителите е изпратила мотивирано писмо до президента, премиера и земеделския министър с искане винопроизводството да има реални възможности за финансиране по мярка 4.2. Което не се е случило, въпреки че винарните имат нужда от подкрепа. Тези от тях, които развиват винения туризъм, искат до избите и туристическите обекти да има добра инфраструктура, за да може чуждите посетители да усетят в цялост красотата и вкуса на България. „В противен случай тези места, с които трябва да „споделяме България“, няма да се реализират“, обобщи Гаджева. Въпросът за необходимостта от подобряване на инфраструктурата около туристическите обекти и винарни бе повдигнат и от производителя на вино Слави Трифонов.

Д-р Лозана Василева отговори, че при обсъждане на въпроса за мярка 4.2 в министерството са решили, че ограниченият бюджет трябва да се насочи към чувствителните сектори като плодове, зеленчуци и животновъдство. Преди това е било анализирано, че в сферата на винарството има достатъчно обекти. „Няма как всички сектори да бъдат чувствителни“ – вметна зам.-министърът.

IMG_4909

В момента текат последните месеци на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС), но нова програма със срок на действие 2019-2023 г. започва скоро. Нейният бюджет ще е подобен на досегашния – около 26 млн. евро годишно и 133 810 000 евро за целия период.

Финансовата 2019 г. започва на 16 октомври за следващата НППЛВС, поясни Красимир Коев. Грантът за оборудване на винарни ще е 600 хил. евро. Финансирането ще е в размер на 75%. За реклама на вината са предвидени 7,5 млн. евро, като промоциите ще бъдат в Европейския съюз. „Ще каним чужденците да идват тук, вместо ние да ходим при тях. Помощта може да се оползотвори като винарски сдружения поканят чужди журналисти, винени блогъри и търговци в нашите изби“ – уточни Коев.

Директорът на ИАЛВ посъветва браншът да не гледа към мерки като 4.2, да не се бърка при плодовете и животните, след като агенцията е положила огромни усилия да защити пред ЕК бюджет, специално за винарните и то с толкова висок процент субсидия – успех, който дори и Франция не е постигнала.

Винопроизводителите, които участваха в Кръглата маса, се оплакаха, че от сегашната национална програма за лозарство и винарство не е имало и лев помощ за избите. Всички средства са били насочени към преструктуриране и конверсия на лозята. Още при първия прием по мярка 4.2 браншът е бил отрязан за участие поради липса на преференции.

Лозана Василева информира, че във винено-кулинарната дестинация „Западна Тракия“ и „Розова долина“ попадат 62 обекта за производство на вино и 10 208 ха лозя. 10 от обектите са създадени след 2007 г.

На днешния форум бяха представени 12-те дестинации от проекта „Сподели България“.

 

 

Leave a Comment