40 години стигат: Село Поройна най-после официално има солиден мост!

Новият мост

Новият мост

Новият мост, който свързва село Поройна със света, днес бе официално и празнично открит.

Кметът Налбантов с колегата си от Дълбок извор Костадин Кротнев

Кметът Налбантов с колегата си от Дълбок извор Костадин Кротнев

„Чакаме този мост от 40 години“, съобщи развълнуван преди срязването на лентата кметът на селото в община Първомай Пенко Налбантов. За събитие пристигнаха заместник областният управител на Пловдив инж. Димитър Керин, кметът на Първомай Ангел Папазов и шефът на Областно пътно управление Валентина Бакърджиева, както и регионалният управител на пътното управление Николай Проданов.

Официалните гости

Официалните гости

Кметове от близки села също уважиха празника на Поройна.

Как изглеждаше предишният мост  Снимка на Първомай.НЕТ

Как изглеждаше предишният мост
Снимка на Първомай.НЕТ

Доскорошният мост бе временно съоръжение, което хората ползваха десетилетия, тъй като той бе единствената им връзка с останалите населени места. При пролетните и есенни наводнения мостът неведнъж е бил заливан и отнасян от водите на река Чинар дере и е оставял жителите без хляб. Всички усилия на досегашните кметове за изграждане на ново съоръжение са срещали или напразни обещания, или мълчание.

Кметът Пенко Налбантов призна, че новият мост се дължи на два поредни репортажа на БНТ-2, които са дали широка гласност на проблема. През септември 2017 г. най-после е започнало изграждането на моста със средства, осигурени от Агенция Пътна инфраструктура. Изпълнител на обекта, който е струвал близо 1 млн. лв., е била софийската фирма „ОРС – Инфраструктура“.

За празника на селото пристигна фолклорен състав от съседното село Дълбок извор, с който Пенко Налбантов с удоволствие се снима, за да отбележи края на 40-годишната епопея със строителството на моста.

Пенко Налбантов с част от фолклорния състав

Пенко Налбантов с част от фолклорния състав

 

 

 

Leave a Comment