Розопроизводители блокираха Балкана, министър Порожанов обеща de minimis

Българското розово масло постепенно се компрометира, защото някои дестилерии продават под родната марка масла с произход Иран, Тунис, Турция, съобщи Румен Порожанов

розопроизводители протест

Розопроизводители блокираха пътя към Карлово близо до град Баня към 9 часа сутринта и предизвикаха километрични опашки в двете посоки. Парализирани са и пътища до Казанлък, както и в община Калояново, съобщиха автомобилипротестиращите. Изнервени шофьори се опитаха да пробият по посипания с розов цвят път, но земеделците направиха жива верига пред тях и не им позволиха да провалят протестите на бранша. Единствено два автобуса с деца и автомобили на журналисти бяха пропускани да продължат. Полиция и жандармерия обуздаваше страстите.

„Дестилериите спряха да ни изкупуват цвета от днес. В предишните дни ни се подиграваха на 1,80-2,20 лева“, казаха производителите от село Климент. „Станали сме в 4 часа сутринта да берем, после дойдохме тук. Ако трябва, ще останем целия ден и никой няма да пуснем да премине“, заканиха се хората, за които розопроизводството е надежда за малко по-добър живот.

Сутринта земеделският министър Румен Порожанов, заедно с кмета на Карлово Емил Кабаиванов, се опитаха да предотвратят затварянето на пътищата, но розопроизводителите до Баня не ги послушаха. Протестът им беше на километър-два от река Неволя.

По-късно в 10 часа в сградата на общината в Карлово министърът проведе разговори както с производители, така и с преработватели, след което обобщи създалата се ситуация и оповести предложенията си за справяне с проблема.

Румен Порожанов„Темата е сериозна“, каза загрижено министърът. Според него причините за създалата се ситуация са много. От една страна, в последните години масивите с маслодайни рози се увеличават ежегодно с по 10% и в момента са над 400 хил. декара. Това е създало прекомерно предлагане на розов цвят и е предизвикало намаляване на изкупните цени, който през 2017 г. са достигнали 4 лв./кг, а през 2016 г. – 5 лева.

От друга страна, българското розово масло вече е поело по пътя надолу. „То постепенно се компрометира“, посочи министъртът. Оказва се, че под името „българско“, на световния пазар се продава два пъти повече розово масло отколкото страната ни е в състояние да произведе. Нормално, би следвало годишното ни производство да е около 3 тона. Румен Порожанов смята, че „българското“ розово масло вече в значителна степен е с произход Иран, Тунис, Турция. „В момента имаме нереализирани от години количества с висока себестойност и ниско качество“, информира той.

„Министерството не може да регулира изкупните цени на розовия цвят и затова трябва да намери възможност да субсидира производителите чрез държавната помощ de minimis“, посочи временен изход от забърканата ситуация земеделският министър. Той допълни, че утре ще покани на среща в министерството и преработвателите, за да си попълни картината.

Според министъра е необходим закон за розата, който да обхване всичко – от производството на сертифициран посадъчен материал до търговията с готови продукти. Като начало Порожанов смята, че всички розопроизводители трябва да се регистрират като земеделски производители, за да може както да си плащат осигуровките, така и да си получават субсидии като обещаната по de minimis. Необходимо е също така договорите между отглеждащите и преработващите маслодайни рози да станат задължителни, за да има по-голяма сигурност и за двата бранша.

Румен Стоянов

Румен Стоянов

В последвалата размяна на препоръки кметът на Калофер Румен Стоянов заяви, че държавата очевидно не си е свършила работата, след като е позволила някой да компрометира българското розово масло – емблемата на страната, предлагайки иранско или турско. „Настоявам да се потърси отговорност на тези, които си позволяват да продават фалшиво розово масло“, каза Стоянов.

Розопроизводител от залата се зачуди как така, след като имат залежало масло, дестилериите са склонни да купуват цвета на 1,80 лв., а когато производителите поискат цена от 3 лева, се сещат, че имат непродадени количества.

„Няма значение дали розопроизводителите са регистрирани като земеделци или не, тъй като те на всеки килограм цвят плащат по 20 стотинки данък задължително“, защити бранша Иван Червенков от село Климент.

Зара Клисурова

Зара Клисурова

Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично- маслени, маслодайни и енергийни култури в България, препоръча на министъра по-бързо да се приеме Закон за розата, какъвто отдавна е написан, но не е довършен. Тя поиска търговските аташета в посолствата да помогнат за реализирането на розовото масло.

Директорът на „Българска роза“ Спас Видев призна, че преработвателите отдавна са наясно, че между тях има нелоялни фирми, които произвеждат фалшиво българско розово масло. Той обаче смята, че ЕС ще въведе ред и, щем не щем, ще ни помогне, тъй като ще въведе изискването да има ясен произход на суровините, от които се произвежда продуктът. „Това ще е след година-две и ще се радвам, когато се случи“, каза Видев.

Спас Видев, Емил Кабаиванов и Румен Порожанов

Спас Видев, Емил Кабаиванов и Румен Порожанов

Км

Богдан Богданов

Богдан Богданов

етът на село Певците Богдан Богданов повдигна много важен въпрос пред министъра. „Министерството още преди години трябваше да картотекира земите, върху които могат да се отглеждат маслодайни рози. Но не го направи и сега насаждения с тях има и в Добрич, и в Пловдивското поле, и къде ли не“, обърна внимание кметът.

2 Comments

  1. страничен наблюдател каза:

    напоследък чаят от рози е модерен, сладкото от рози също и домашното приготвяне на козметика. не съм фирма, а средностатистическо физическо лице, което би се заинтересувало да си купи розов цвят. определено не бих си купила 10 кила, но не съм и единствената, която би проявила интерес, а доколкото разбирам част от проблема е факта че, розоварите са единствените купували към, който производителите се обръщат. надали продажби на дребно ще избият разходите, но могат да намалят загубите.

  2. бойков каза:

    Апсалютно същия проблем е и при пчеларите!Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон”, каза министърът на земеделието. В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Китай, Украйна … смесват ги с български мед и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари.

Leave a Comment