Омбудсманът се срещна днес с розопроизводители, Румен Порожанов – с биофермери

21 май започва с надежда за разрешаване на натрупани болезнени проблеми в земеделието.

Мая МаноловаДнес в 11:30 часа на розовия масив между Сопот и гр. Карлово, омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с розопроизводителите, които изпратиха жалби до институцията във връзка с ниската изкупна цена на розовия цвят.

Както Агро Пловдив писа, производителите на маслодайни рози блокираха в събота, 19 май, основни пътища в Балкана, а министър Румен Порожанов рано сутринта се срещна с протестиращите, след което в община Карлово проведе разговори с производители и собственици на дестилерии. По-късно земеделският министър обяви намерението си да подпомогне бранша с държавната помощ de minimis за регистрираните като земеделски производители и да предприеме стъпки за по-бързото приемане на Закон за розата, който да регламентира правилата – от производството на сертифициран посадъчен материал до търговията с етерични масла и други продукти. В неделя министърът се срещна отделно с преработватели, на които препоръча да увеличат количествата на розовия цвят, който изкупуват, за да спадне напрежението.

Албена Симеонова

Албена Симеонова, председател на БАБ

Днес министърът е поканил и Българска асоциация Биопродукти на разговори. Браншът е крайно недоволен от забавените плащания на европейските субсидии – както по мярки 11 и 214, така и за зеленото подпомагане, и за обвързаните плащания за биологично произведени плодове и зеленчуци. Отделно от това вече две години нови бенефициенти по мярка 11 не могат да участват в разпределянето на бюджета за био, тъй като няма средства.

На 14 май Националната био асоциация, оглавявана от Слави Трифонов алармира на пресконференция за проблема и предупреди, че е в готовност за протести. На 18 май Българска асоциация Биопродукти обяви решението си да организира протест в първите дни на юни (3-5 юни), когато земеделските министри на ЕС се събират в София на неформална среща. Асоциацията на Трифонов е взела решение да подкрепи протеста.

 

Leave a Comment