Мая Манолова дава дестилериите на КЗК, организира регистриране на розопроизводителите

De minimis ще се разпредели между производители и дестилерии, размерът на помощта ще е към 150-170 лева на декар

Мая Манолова„Всичко, което до момента се прави, е в защита на големите розопроизводители. Те имат договори с дестилерии, получават над 2 лева за килограм цвят и ще бъдат подпомогнати по de minimis с около 30 стотинки за килограм. Това, което ви предлагам, е да се регистрирате в спешен порядък като земеделски производители, за да получите тази помощ, която може да е и по-висока.“ С тези думи националният омбудсман Мая Манолова се обърна към розопроизводители, която бяха отправили зов за помощ към защитника. Манолова се срещна с тях днес, малко преди 12 часа, до градина с маслодайни рози на пътя Карлово-Сопот.

Омбудсманът смята, че чрез общинските земеделски служби регистрацията на малките собственици на розови насаждения може да стане бързо, ако служителите посетят селата и извършат записването на място. Тя успокои хората, че ако те са наети в други фирми, които изплащат осигуровките им, няма да се налага да ги превеждат отново. Плюсът от регистрацията им засега ще е получаването на държавната помощ.

Мая Манолова информира производителите, че ще сигнализира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за възможен картел между собствениците на дестилерии на етерично-маслени култури. „Защото за мен е притеснително, че седмица преди кампанията цената е била ясна без да се знае каква ще е реколтата и при това е била една и съща, поради което смятам, че има основание за съмнение за картелно споразумение“, каза тя.

Третата стъпка, която омбудсманът ще предприеме, е да поиска НАП Пловдив да извърши проверки на прекупвачите на розов цвят.

„Тук става дума за традиционен бранш, за лицето и образа на България. И ако държавата не подкрепи розопроизводителите, не знам кой друг би подкрепила“, обърна се успокоително към стопаните на рози Манолова.

Тя посъветва малките производители да се обединят в сдружение, така че следващата година да могат по-солидно да защитят интересите си.

Росица Веселинова от с. Михилци смята, че в бъдещия Закон за розата трябва да залегне защитна изкупна цена за цвета, не по-ниска от 3 лева за килограм.

Присъствали на вчерашната среща в Министерството на земеделието, храните и горите розопроизводители се оплакоха, че министър Порожанов е заявил, че сумата, която ще бъде определена по de minimis за бранша, ще бъде поделена между производители и преработватели, тъй като дестилериите имат проблем с реализиране на розовото масло. „А защо тогава внасят масло от Иран, Тунис и Турция“, питат производителите.

Росица Веселивона (вляво) и Зара Клисурова

Росица Веселинова (вляво) и Зара Клисурова

Зара Клисурова, която е председател на Националния съюз на розопроизводителите, повтори пред омбусмана за необходимостта търговските аташета към българските посолства да помогнат за реализиране на маслото от маслодайна роза. Пред журналисти тя съобщи, че на вчерашната среща се е говорило ставката по помощта de minimis да бъде 150-170 лева за

Розите ухаят и прецъфтяват

А розите ухаят и прецъфтяват

декар насаждения. Тя предупреди, че същата абсурдна ситуация в скоро време ще се повтори и за лавандулата, тъй като насажденията с това растения вече заемат огромни площи. „Само за тази година бяха поръчани 14 милиона броя лавандулови разсади“, посочи Клисурова.

Розопроизводителите разказаха на Манолова, че голямо количество розов цвят ще остане необран, тъй като розоварните ту работят, ту са затворени. Цветовете на розите вече окапват. Изкупвачите обикалят от дестилерия на дестилерия докато намерят предприятие, говото да изкупи цвета.

 

Leave a Comment