МЗХГ обеща субсидиите за био по мерки 11 и 214 да се платят 1-10 юни

Средства за нови бенефициенти ще се търсят през есента
Веселина Ралчева Снимка на pia-news

Веселина Ралчева
Снимка на pia-news

Компенсаторните плащания по мерки 11 „Биологично производство и 214 „Агроекологични плащания“ от предишната ПРСР ще се изплатят между 1 и 10 юни. Това са обещали вчера по време на среща с ръководството на Българска асоциация Биопродукти (БАБ) земеделският министър Румен Порожанов и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков. „Ако обещанието бъде спазено, ние ще преосмислим решението си за протест“, съобщи Веселина Ралчева, член на УС на БАБ. По мярка 11 първи ще получат помощта биологичните пчелари.

На 18 май от БАБ информираха медиите, че заради забавените плащания по двете мерки, които трябваше да са извършени още през април, биопроизводителите ще протестират в началото на юни, когато по програмата на европредседателството е предвидена неформална среща на земеделските министри от ЕС в периода 3-5 юни. Преди това от Националната био асоциация също заявиха на пресконференция намерение за протест.

Причина за забавените плащания към биопроизводителите е подготовката на справка от страна на министерството. Справката включва и проверка за това дали бенефициентите са с непрекъснат период на сертифициране. Тези, които са допуснали прекъсване, няма да получат подпомагане.

Неизплатените напълно обвързана помощ за биологични плодове и зеленчуци, както и зелени плащания, ще бъдат преведени до края на юни, са обещали още Порожанов и Живков.

Относно недостигащия бюджет за нови биопроизводители, които търсят подпомагане по мярка 11, проблемът си остава. Земеделският министър се е ангажирал до есента да преразгледа възможностите за увеличаване на бюджета по мярката, като е поискал от БАБ да предложат ограничения и критерии, по които да бъдат одобрявани нови кандидати, поясни Веселина Ралчева.

 

 

Leave a Comment