Проекторегламент вкарва нови правила за биологичното производство

фил-хоган-2_crПроекторегламент вкарва нови правила за биологичното производство. На последното си заседание Съветът на министрите по земеделие на Европейския съюз одобриха текстовете. Регламентът ще влезе в действие от 1 януари 2021 г. Дотогава биопроизводителите трябва да събразят стопанствата и дейностите си с него, съобщава Синор БГ, като цитира пресцентъра на ЕК.

„Новата законодателна среда е благоприятна за растежа на този все по-важен сектор, който ще се превърне в неразривен потенциал, основан на принципа на равнопоставеност“, коментира проекторегламентът еврокомисарят по земеделие Фил Хоган.

Аграрната статистика показва, че за последните 10 години всяка година площите с биологично отглеждани култури в Европейския съюз са нараствали с по 400 хил. хектара, или 4 милиона декара. В същото време за десет години пазарът на биохрани е отбелязал ръст от 125 процента, което означава, че за този период са продадени храни за 27 милиарда евро.

През 2015 година регистрираните биологични производители в ЕС са били 270 500, което е с 5,4% повече от 2014 г. Интересът към това производство расте, затова и новите регулации имат за цел не само да сложат ред сред самите биофермери, но също и въведат общ стандарт за държавите-членки.

През 2021 г. всеки продукт, носещ логото на ЕС за биологично производство, ще има еднакви стандарти за качество, посочва Хоган.

Leave a Comment