Започва работата по Закона за роза Дамасцена

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“

Нено Димов и Румен ПорожановЕкипът на министерството заедно с производители, дестилерии и института по розата ще започне от следващата седмица работата по нов Закон за розите. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на фермерски пазар, посветен на Деня на „Натура 2000“. Той и министърът на околната среда и водите Нено Димов разгледаха и опитаха продукти, произведени в зоните от мрежата от защитени територии.

Целта на закона за розите е да се регулират взаимоотношенията – производител-дестилерии и да се защити българското розово масло, обясни министър Порожанов. Ще бъде заложено, че то може да се произвежда само от цвят от роза дамасцена.

Очаквам следващата година да не е по-лесна от тази за производството на рози, ако няма катаклизми с реколтата, добивът може да е още по-голям, каза още земеделският министър. Подобни проблеми има и при лавандулата.

„В понеделник имахме много ползотворна среща с биопроизводителите. Поехме ангажимент да бъдат платени между 60 и 70 млн. в седмицата от 3 до 8 юни“, съобщи Порожанов. До юни-юли ще е готов и регистърът, в който контролиращите лица да въвеждат онлайн информацията за всеки един от над 8-те хиляди биопроизводители.

Leave a Comment