Честит празник на буквите и словото!

24 май 2017Честит 24 май – нашият истински празник на буквите и словото, срещу който никой никога не хвърля камък! Честит празник на светите братя Кирил и Методий, благодарение на които не само българите, но и други славянски народи днес са нации!

Някога хората са живели без писменост и тогава са съхранявали историята си в легенди, които човешкото въображение непрекъснато е променяло. Някога светът е напредвал бавно, а днес всеки исполин на мисълта и духа, се качва на раменете на други исполини, чиито постижения са достъпни, благодарение на словото, което съхранява всичко. Всичко, за което времето е решило, че е ценно.

24 май

Програмата за 24 май в Пловдив:

На 24 май 2018, тържествата в Пловдив по повод  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започват традиционно на площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

От 9.00 ч. до  9.45 ч. ще бъдат връчени Почетен знак на град Пловдив, Почетна значка на град Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията.

От 9.00 ч. до  9.55 ч. е Празничната литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

В 10.00 ч. вратите на храма се отварят и към площада се отправят официалните лица, гости и свещениците. Точно в 10.00 ч. е откриването на тържеството с химна на Република България.

В 10.10 ч. празнично слово ще произнесе  Началника на РУО – Пловдив г-жа Иванка Киркова.

В 10.15 ч., пред паметника на славянските равноапостоли започва празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

10.25 ч. ще бъдат положени венци и цветя. В 10.30 ч. е началото на шествието към площад „Централен“. То ще се води от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив и знаменна група от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий.

Около 11.40 ч. на площад Централен започва празничния концерт с участието на:  Биг бенд – Пловдив,  диригент Николай Гешев, «Арт войс център» с худ.ръководител Румяна Иванова , Щатен танцов състав към АМТИИ с хореограф асист. д-р Стефан Йорданов , Академичен смесен хор „Гаудеамус” с диригент доц. д-р Весела Гелева, Китарен ансамбъл „Академика” с художествен ръководител доц. д-р Стела Митева-Динкова, Трио „Сопрано”, Квартет ИНТРО с художествен ръководител асист. Жан Пехливанов.

Офицален поздрав към учениците, гражданите и гостите на град Пловдив по повод празника ще отправи  Председателят на Общински съвет – Пловдив – Савина Петкова.

Leave a Comment