Законопроект: Земеделците задължително плащат до 30 октомври по 0,50 лв./дка за борба с градушките

Законът влиза в сила от 1 септември
Ако вноските не са цяло число, ще се закръглят нагоре
Полигонът край с. Поповица, Пловдивско

Полигонът край с. Поповица, Пловдивско

Задължителна такса от 0,50 лева на декар ще трябва да плащат ежегодно земеделците за защита от неблагоприятни климатични условия. От вноските ще са освободени заявени по Схемата за единно плащане на площ пасища, мери, ливади или друг вид постоянно затревени площи. Това е определено в Законопроект за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието, който е публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на земеделието, храните и горите. Законът ще влезе в сила от 1 септември 2018 г.

Размерът на вноската за декар е един и същ както за обработваемите земи, така и за трайните насаждения. За всеки стопанин размерът на таксата ще е определен според заявените за подпомагане по СЕПП площи.

Задължението трябва да се плати от земеделците до 30 октомври за предходната година по сметката на предприятието, което ще се създаде по този закон.

Ежегодно до 30 юни Държавен фонд „Земеделие“ ще предоставя на Предприятието данни за допустимите за подпомагане обработваеми земи и трайни насаждения, заявени по СЕПП по образец с минимално съдържание съгласно Приложение № 1 за предходната година. Новото предприятие ще определя размера на дължимата сума за всеки един земеделец. До 30 август фермерите ще получават уведомления какви средства трябва да внесат. Ако има очевидна грешка в съобщенията, ДФ „Земеделие“ ще я поправи.

Размерът на задължителните вноски се изчислява с точност до цял лев, се посочва в законопроекта. Когато числото след десетичния знак е по-малко или равно на 50, размерът на задължителната вноска се закръглява към всеки пълен лев, а когато е по-голямо от 50 се закръглява с един лев нагоре.

Застрахователните компании също ще заплащат ежегодно задължителни вноски за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието.

Те ще са базирани на сключени застраховки по класовете Сухопътни превозни средства (без релсови превозни средства), Пожар и природни бедствия и Щети по имущество.

Задължителната вноска на застрахователите ще е в размер на 0,8 на сто от премийния приход от сключени застраховки по класовете за предходната календарна година. За всяка застрахователна компания размерът на вноската ще е различен.

В случай, че има неплатена задължителна вноска от страна на земеделци или застраховател, дължимите суми стават публични държавни вземания по смисъла Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и ще се събират от НАП.

Новото предприятие ще се създаде при вливането на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“  в него и ще се нарича Държавно предприятие за управление на риска от неблагоприятни климатични събития в земеделието. Трудовите правоотношения на работниците и служителите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, се уреждат по реда на чл. 123 от Кодекса на труда. Неизползваните отпуски на лицата се запазват и не се компенсират с парични обезщетения. За да започнат работа в новото предприятие, служителите в „Борба с градушките“ ще разполагат с един месец, за да потвърдят писмено желанието си.

Новото предприятие не може да бъде приватизирано, имуществото му няма да бъде отдавано на концесия. То може да има териториални поделения. Дейността на предприятието ще се уреди с Правилник.

Основният предмет на дейността на предприятието е организиране и провеждане на активни въздействия върху градовите процеси; изкуствено увеличаване и преразпределяне на валежите; радиолокационно площно измерване на валежите; осигуряване на радарна метеорологична информация на заинтересуваните ведомства и други субекти; друга дейност, възложена със закон или акт на Министерския съвет.

Неговите органи на управление са министърът на земеделието, храните и горит, управителният съвет и директорът.

Земеделският министър ще назначава управителния съвет, който ще се състои от 5 членове. От тях двама ще са представители на Министерство на земеделието, храните и горите, един – представител на земеделските стопани, предложен от организациите, представляващи земеделските производители, ще има един представител на Асоциацията на българските застрахователи. Петият член ще бъде директорът на Предприятието. Управителният съвет ще е с мандат от 3 години.

 

 

 

 

 

Leave a Comment