Жандармерия и специален пропуск заради черешобера в Кюстендил

черешиПолиция и жандармерия охраняват реколтата на черешовите масиви в Кюстендил за поредна година. Този път обаче е въведен допълнителен контрол срещу кражби.

„За да няма посегателства през тъмната част на денонощието, работното време на берачите ще е строго ограничено от 7 сутринта до 20 часа вечерта“, разказва пред националната телевизия Мирослав Миланов – началник на отдел „Канцелария и управление на собствеността“ в община Кюстендил. Собственици на череши или потребители няма да могат да превозват извън населените места повече от 10 кг череши без да притежават специален документ. Ако някой купи или му подарят череши, той трябва да има приемно-предавателен протокол. Във всяко едно кметство и кметско наместничество ще има такива приемно-предавателни протоколи и кметовете и кметски наместници, те ще ги раздават на населението.

Ще бъдат изградени временни контролно пропусквателни пунктове на възлови за черешовата кампания места и допълнително ще има автопатрули , които ще контролират превозните средства и лица, занимаващи се с тази дейност, относно работното време на пунктовете и цялата документация по транспорта и брането на череши.

Брането на първите череши в Кюстендилско вече започна, очаква се кампанията да приключи до средата на юли. Дотогава ще продължат и охранителните мерки по опазването на черешовите масиви, а стопаните се надяват на добра реколта и печалби.

Leave a Comment