След 2020 г. всяка разплащателна агенция в ЕС ще работи по собствени критерии

Преди това ще се разработи нова нормативна уредба, да се подобри съвместимостта на информационните системи на институциите и да се разработят ясни условия за изпълнение на индикаторите

конференция на разплащателните агенции2018-а година е времето, в което не само трябва да анализираме и обсъждаме, но и правилно да планираме къде искаме да бъдем след 10 години. Сега е моментът, в който трябва да навлезем в експертните дискусии, за да постигнем желаното развитие. За целта нека се облегнем на нашата експертиза, на опита и на иновациите. Това заяви изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция Живко Живков по време на 43-та конференция на директорите на разплащателните агенции в ЕС. Тя се състоя от 23-ти до 25-ти май в НДК, домакин беше ДФ „Земеделие“– Разплащателна агенция. Конференцията бе открита от земеделския министър Румен Порожанов.

Основните теми, които предизвикаха дискусии сред делегатите, бяха основателността на разходите, възможностите за автоматизация на мерките извън ИСАК и прилагането на Мониторинговия подход за настоящата ОСП. Дискутирани бяха и предизвикателствата в ОСП след 2020. Тези елементи са част от инструментариума, чрез който разплащателните агенции следят правилното разходване на финансовите средства от националните бюджети и този на ЕС.

Интерес предизвикаха презентациите на ЕК, свързани с предложенията за новия модел на прилагане на Многогодишната финансова рамка в следващия програмен период след 2020 г. Те са основани на реформирането и опростяването на ОСП и намаления с 5% бюджет за земеделие, чиито първи вариант беше обявен в началото на май. ЕК заяви необходимост от модернизация и опростяване на ОСП с цел привеждането й в съответствие с новите технологии, климатичните промени и екологията.

Директорът на дирекция „Ниво на увереност и одит“ в ЕК Кристина Борхман изтъкна, че Разплащателните агенции сами ще определят критериите, по които ще работят в следващия програмен период. Първо обаче, всяка страна – член трябва да разработи собствен стратегически план, основан на потребности за финансова подкрепа по първи и втори стълб на ОСП, които да постигат определени цели. Това означава, че ще има по-голяма свобода, но и много по-сериозни отговорности. За опростяване на разходите, следва да се подобри съвместимостта на информационните системи на институциите, да се опрости нормативната база и да се създадат ясни параметри на изпълнението на индикаторите, каза още Кристина Борхман.

В рамките на Конференцията на директорите на разплащателни агенции от ЕС бяха проведени три работни групи. Всяка от тях третираше отделна, актуална тема от областта на ОСП.

Първата работна група беше посветена на ИТ инструментите за автоматизация при мерки, които не са базирани на ИСАК. Работната група се ръководи от членове на португалската и естонската делегации, координирани от българска страна.

Втората работна група, водена от представители на Литва, се фокусира върху опростяване и основателност на разходите. Беше изнесена и презентация относно австрийския опит по темата.

Третата работна група,  с председател Лари Кашман от РА на Ирландия, се съсредоточи върху практическото използване на Мониторинговия подход.

Живко Живков връчи на директора на Австрийската Разплащателна агенция Гюнтер Грийзмайер съдийското чукче

Живко Живков връчи на директора на Австрийската Разплащателна агенция Гюнтер Грийзмайер съдийското чукче

Делегатите се обединиха около становището, че заедно следва да продължат с коментарите и дискусиите по въвеждане на новата финансова и законодателна рамка на ОСП след 2020 г. Участниците отчетоха изключително успешно приключване на форума и благодариха за домакинството.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков връчи на директора на Австрийската Разплащателна агенция Гюнтер Грийзмайер съдийското чукче – символ на ротационното домакинството на форума. Церемониалният акт се състоя при закриване на форума. Модератор на конференцията беше заместник изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Атидже Алиева-Вели. На срещата присъстваха всички ръководители на сродни институции в Европейския съюз и от чакащите присъединяване страни – Черна гора, Турция и Македония. Присъстваха още и представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата.

 

Leave a Comment