Голям консервен цех, мандри, пивоварна и други ще се строят в област Пловдив

С отварянето на преработвателната мярка 4.2 по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), регионалната екоинспекция в Пловдив се препълни с инвестиционни предложения в сферата на хранително-вкусовата индустрия. Сред всички входирани проекти най-мащабно изглежда намерението на „Итали-Трифонови“ООД.

Съдружниците възнамеряват да изградят предприятие, което ще преработва зеленчуци, плодове и мляко – краве, биволско и овче. В него ще има 7 производствени линии за зеленчуците и плодовете, и още три – за преработка на млякото.

Цехът ще се построи в село Ведраре, община Карлово и ще е върху стари сгради, които ще се реконструират. Предвидени са цех за производство, битови помещения, хладилни камери, лаборатория, котелно на газ и дизел, както и изграждане на модулна локална пречиствателна станция.

При зеленчуците ще преобладава преработката на чушки като печена капия, чорбаджийски пипер, люти чушлета, рязана капия. Ще се произвеждат още лютеници, гъби, кисели краставички. От плодовете – конфитюри, мармалади, сокове.

Предприятието ще работи и като немалка мандра. Плановете на инвеститорите са за ежедневно приемане накрави в стопанството на Светла Манева 20 тона краве мляко, 2 тона овче и 1 тон биволско. От суровината ще се произвеждат основно сирене – от всички видове мляко, а от кравето също и кашкавал, кисело и прясно мляко, масло и извара.

„Итали-Трифонови“ООД е създадена през 2011 г., а преди това е била вписана като СД „Итали-Трифонови сие“. Капиталът й е 1,110 млн. лв. Основната дейност на семейното дружеството е широка – от търговия на дребно до мелничарство, през растениевъдство и животновъдство, и хлебопроизводство.

Намерение за изграждане на мандри са заявили през месец май още две фирми.

„Средногорска ферма“ЕООД на Йорданка Терзиева ще изгради млекопреработвателен цех в село Зелениково, община Брезово. Мандрата ще преработва дневно 2 тона собствено и изкупено сурово мляко, за да произвежда саламурено сирене, кашкавал и кисело мляко. Парният котел ще е на пелети.

„Агродоминатор“ЕООД с едноличен собственик Стоянчо Бойлов от Първомай ще вдигне ново млекопреработвателно предприятие в село Брягово, което ще е до друга негова мандра. Капацитетът на новия цех ще е за ежедневна преработка на 10 тона сурово краве мляко, от които ще се произвеждат сирене, кашкавал, масло и извара. Енергията за работата на мандрата ще се осигурява от два парни котли на пелети. Към новото предприятие ще се изгради и локална пречиствателна станция, която ще отвежда пречистените води в река Каялийка.

„Агромакс еър“ЕООД с управител Емил Панев смята да строи дестилерия в село Старосел, община Хисаря. Фирмата ще произвежда годишно 55 кг розово масло, 850 кг лавандулово и 1 700 кг други етерични масла. Дружеството е създадено още през 1999 г. от Милко Запрянов, а като негова основна дейност е записана селскостопанската авиация. През 2014 г. обаче Запрянов прехвърля заради задължения фирмените дялове на Емил Панев, който е собственик на унгарската „А.Б.С. еър“. През 2015 г., отново заради дългове, Панев прехвърля фирмата на дружеството на Милко Запрянов „Хепи Макс“, което е регистрирано в Брюксел, а Емил Панев остава управител.

„Венц крафт“ЕООД на Венцислав Вълков ще построи независима малка пивоварна в село Дуванлий, община Калояново. Към бутиковото предприятие за бира ще се изгради и бирария за жива бира. Пивото ще вари веднъж седмично по 500 литра. Напитката ще се предлага в заведението и в търговската мрежа, където ще се доставя в стъклени бутилки и в стоманени кегове.

 

Leave a Comment