С великолепни вина и чеверме „Вила Юстина“ ще посрещне земеделските министри на ЕС

Точно след седмица, на 4 юни, земеделските министри на ЕС ще имат удоволствието да разгледат две забележителни български стопанства   – биологичните оранжерии на фирма „Гимел“ и козефермата, парк-лозето и винарната на „Вила Юстина“. Министър Румен Порожанов предварително посети фермите, за да одобри маршрута, и остана силно впечатлен от спретнатите и компактно подредени дейности в стопанството и винарната на „Вила Юстина“. „Такова красиво нещо“, възкликна той, споделяйки пред земеделци за планирата разходка на високо ниво преди месец, когато бе на посещение в Съединение.

Как ще посрещнат във „Вила Юстина“ групата от стотина човека, попитахме Мария Спасова, отговорник на дегустационната зала.

козеферма с Боер на "Агро Юстина"

„Министрите ще посетят най-напред козефермата на „Агро Юстина“, която е близо до лозята“, разказа тя. Може би в цяла Европа няма толкова голямо стопанство с кози от единствената месодайна порода – Боер. Животните са около 200 на брой. Отглеждат се в модерно оборудван обор с алумиева дограма, система за вентилация и охлаждане, фотоволтаици на покрива, двор за разходка, пасище около стопанството. Към него има и център за репродукция.

бялата кула при лозята на Вила Юстина

Пътьом, министрите ще видят и направения като по учебник лозов масив, декориран с емблематичната фигура на напет петел, равната поляна на иначе хълмистия терен, която е любимо място на художници, които вече няколко лета поред участват в пленер по покана на собственика на винарната Милко

Милко Цветков

Милко Цветков

Цветков.

Във винарската изба, която е в село Устина, гостите ще бъдат посрещнати с пенливо вино за добре дошли, продължи Мария Спасова. Ще разгледат залите, в които се приготвя виното, съдовете, където се съхранява, а главният технолог ще отговори на въпросите им. В големия двор на винарната има чудна чешма с два чучура, от които при празници неспирно се лее вино.

чешма с вино

„Ще почерпим гостите с изцяло българско меню и наше вино. Ще отворим бутилки червено – купаж от сортовете Мавруд и Рубин, реколта 2013 г., които са под нашата марка „Монограм“. Основното меню ще бъде чеверме“, разкри Мария.

От пловдивската козметична компания „Рефан“ ще представят пред гостите и своите най-качествени, ароматни продукти. Министрите ще имат удоволствието и да се насладят на програмата на фолклорния състав на село Устина.

Leave a Comment