Депутати искат за втори жилищни имоти в курорти да се плаща данък

къща за гости | agroplovdiv.bgЗаконопроект за промяна на Закона за местните данъци и такси предлага да подлежат на облагане вторите жилищни имоти, които не са основно жилище, и които са разположени на територията на общините, включени в списъка на МС на курортите. За тях ще се дължи годишен данък за недвижим жилищен имот. Законопроектът е внесен за обсъждане в Народното събрание от 8 депутати на 15 май.

Съответните общински съвети следва да определят размера на данъка. За обекти, разположени в климатични планински или морски курорти от национално значение, налогът ще е от 0,5 до 0,5 на сто от данъчната оценка. За останалите имоти данъкът ще е от 0,2 до 0,4 на сто от данъчната оценка.

При влизане в сила на промените на закона приходи към общинските бюджети ще се увеличат с 200 милиона лева.

Исканата промяна е мотивирана от Регламент 6921/2011 г. от 6 юли на Европейския парламент и на Съвета относно Европейската статистика за туризма. В него тези неосновни жилища са наречени обекти на настаняване, за които не се плаща наем. Основание за плащането на данък е, че те ползват курортните ресурси и по-благоприятната среда на живот.

Списъкът на общините с курорти от национално и местно значение може да видите ТУК. 

Leave a Comment