Търговците на земеделска и горска техника трябва да получат ЕС сертификат

Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

тракториС проекта се приемат национални законодателни мерки, свързани с прилагане на Регламент на Европейския парламент от  септември 2016 г. относно изискванията за граничните стойности на емисиите на газообразни и прахови замърсители. Приемат се и изискванията за одобряване на типа на двигателите с вътрешно горене за извънпътна техника.

Проектозаконът налага да се създаде национален публичен електронен регистър за регистрация, отчет и контрол на техниката и на лицата, придобили правоспособност за работа с нея. Регистърът ще е към земеделското министерство.

На пазара ще се пускат само техники, които отговарят на изискванията, с двигатели с вътрешно горене за извънпътна подвижна техника, които са от одобрен тип съгласно Регламент (ЕС) 2016/1628.

За издаване на ЕС сертификат за одобряване на типа на техниката производителят или негов представител ще трябва да подадат заявление по образец за издаване на ЕС сертификат. В едномесечен срок те трябва да получат или сертификат за одобрение или отказ. За ЕС сертификата съответно се заплаща такса.

Предстои министърът на земеделието, храните и горите да определи с наредба условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за работа с техника и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение и утвърждава образец на свидетелство за правоспособност за работа с техниката.

 

 

Leave a Comment