Румен Порожанов поиска от китайския си колега ускорени процедури за износ

IMG_3053

Двамата посетиха производствени бази на Тиендзин Стейт Фармз Агрибизнес Груп и розоварна

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска от китайския си колега Хан Чанфу ускоряване на процедурите за износ на селскостопански стоки към Китай.

„Процедурите за износ на мляко и млечни продукти са на финален етап. Много е важно да бъде придвижена и темата с износа на тютюн, която бе поставена по време на вчерашната среща с премиера Борисов. Очакваме китайската страна да изпрати експерти, които да инспектират  българския тютюн“,  подчерта министър Порожанов.

Хан Чанфу от своя страна обясни, че в момента в Китай има временни ограничения за вноса на тютюн от ЕС. Той пое ангажимент експерти да бъдат изпратени в кратък срок.

Прочети още: Инвеститори от Китай искат да създадат агропромишлен парк край Пловдив

Хан Чанфу: Електронната търговия е много модерна в Китай

„В момента електронната търговия е много модерна в Китай. Смятам, че този вид търговия е много подходящ за формата 16+1. За  да бъде още по-ефективна, трябва да се изградят демонстрационни  зони. Моделът, създаден в България, може да бъде пренесен и в други страни от формата, включително и в Китай“, подчерта Хан.

Китайската страна информира по време на срещата, че е създала безплатен „Изложбен център за селскостопански продукти Китай – ЦИЕ“ в Свободната зона на пристанище Янтиен на град Шънджън, и приветства представянето на селскостопански продукти от България.

Румен Порожанов пое ангажимент България да работи активно за изграждане на демонстрационни павилиони и да осигури подкрепа за инвестиционните намерения на китайски инвеститори. Министрите подписаха протокол от заседанието на проведената днес Трета среща на българо-китайската работна група за сътрудничество в областта на земеделието между двете министерства.

По-рано двамата министри посетиха производствените бази на Тиендзин Стейт Фармз Агрибизнес Груп и розоварна.

 

Leave a Comment