До месец ще има законопроект за розата

маслодайни рози„Изключително важен подотрасъл. Развиващ се. В последните години имаме по 10% нови насаждения с маслодайни рози.“ Така земеделският министър Румен Порожанов започна коментара си за протестите на розопроизводителите пред бТВ сутринта. Тази година са регистрирани 43 500 декара розови насаждения. Очакваната реколта ще е над 15 хил. тона, каза министърът.

Имаме над 30 дестилерии с дневна преработка от над 800 тона розов цвят.

Проблемът тази година е възникнал по няколко направления – заради по-топлото време цъфтежът и розоберът са били съсредоточени само в няколко дни, което пък е затруднило изкупуването от дестилериите. От друга страна има много нерегистрирани производители без договори, които, при свръхпроизводство, е нормално да останат встрани от изкупуването. Отделно от това в преподните години високите цени при изкупуването са донесли над 100% печалба на производителите. Това пък е създало прекалено високи очаквания за печалби у производителите.

До месец ще има законопроект за розата, съобщи още министърът. Той поясни, че от вчера има заповед за сформиране на работна група с участието на производители и преработватели, експерти от министерството и от Института по розата, която ще работи по новия закон.

 

Leave a Comment