ФАО помага на Беларус, Молдова и Украйна срещу нодуларния дерматит

Организацията по прехрана и земеделие провежда семинар в Киев след като заразата обхвана Кавказ и Русия

крави в ПоройнаПоявата на заразен нодуларен дерматит в Кавказ и Руската федерация увеличава възможността за по-нататъшно разпространение на болестта в други страни от Източна Европа, съобщава Организацията по прехрана и земеделие към ООН – ФАО. Беларус, Република Молдова и Украйна са с висок риск и следва да разработят и приемат регионални планове за реагиране при извънредни ситуации.

Богатият опит на ФАО в контрола върху нодуларния дерматит на Балканите и в Кавказ дава възможност да се постави началото на нов регионален проект за укрепване на готовността за реагиране и предотвратяване на болестта. С тези думи започна в Киев технически семинар на ФАО, посветен на нодуларния дерматит по говедата.

Тъй като това е нова болест, ветеринарните служби в тези страни нямат опит с трансграничните заболявания. Потенциалните сериозни проблеми включват икономическите загуби от смъртта на животните, намалена производителност на животните, висока цена на програмите за ваксиниране и управление на огнищата на болести, и най-вече търговски ограничения. Рискът от непосредствена опасност от разпространението на болестта в Беларус, Молдова и Украйна е много висок, като се вземат предвид общите граници на тези държави.

Участниците в двудневния технически семинар, който започна днес, са представители на държавните ветеринарни служби, национални и международни експерти на ФАО, както и представители на други държавни и международни структури.

„Много е важно да се намали рискът от избухване и разпространение на вируса, особено в страни, които все още не са заразени и, съответно, не са запознати с това“, – каза Андрей Розстални, експерт от Регионалния офис на ФАО за Европа и Централна Азия по животновъдство и ветеринарни въпроси. „Ето защо тук се открива новият проект на ФАО. Неговата основна задача е да се изгради капацитета на публичните ветеринарни услуги за ранно откриване на дерматита и предотвратяване на разпространението му, засилване на регионалното сътрудничество в областта на ранното предупреждение, както и повишаване на информираността на теренните ветеринарни лекари, фермерите и научната общност „.

Подходът на ФАО за контрол на заболяването е основан на внимателно наблюдение на ситуацията с оценка на риска, въвеждане на програми за ваксинация и създаване на регионални платформи за обмен на информация, опит и практически препоръки в рамките на страната. Този проект ще събере водещи експерти за решаване на специфични проблеми, като ще проучи нови подходи за намаляване на риска и контролиране на епидемии, ако е необходимо.

ФАО вече е разработила план за извънредни ситуации при зараза с нодуларен дерматит, за да подпомогне ветеринарните служби при разработването на подходящи национални стратегии. Разработени са и практически ръководства за ветеринарните лекари на румънски, руски и украински език, които ще бъдат отпечатани и разпространявани на ветеринарните лекари в три страни.

Leave a Comment