Порожанов: След 2020 г. директните плащания ще се съкратят с 0,7%, ПРСР с 10 на сто

Тепърва ще се обсъжда дали да се прехвърлят средства от първи към Втори стълб

Румен ПорожановВ следващия програмен период – 2021-2027 г., директните плащания за България ще бъдат намалени с 0,7%, въпреки че при старите държави членки ще има орязване с 3,9 процента. Това съобщи по време на днешното изслушване в парламента относно бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП) земеделският министър Румен Порожанов. Държавите, които имат ниво на плащане над 90 на сто от средния за 27-те страни в ЕС, разликата между сегашното им ниво и тези 90 на сто, се предлага да бъде намалена с 50 процента за 6-годишния период. Единствено за прибалтийските държави директните плащания по първи стълб ще бъдат увеличени, тъй като досега равнището на субсидиране при тях е било критично по-ниско спрямо средното за ЕС.

Бюджетът на Програмата за развитие на селските райони обаче ще бъде намален с 10%. Дава се възможност на държавите да компенсират чрез националните си бюджети тази разлика.

Все още няма решение дали и с колко в държавния бюджет на България ще бъде определени пари, с които да се преодолее съкращаването на средствата по Втори стълб. Не е обсъждана също така възможността за прехвърляне на средства от Първи към Втори стълб. Румен Порожанов смята, че тази година няма да има дебати по темата, а те ще се случат догодина, когато се обсъжда стратегическия план, който страната ни трябва да представи за одобрение от ЕК. В този стратегически план ще залегнат приоритетите ни през следващия програмен период.

Въпреки че някои държави като Германия не прилагат обвързаното подпомогане, България ще настоява то да остане, каза още Румен Порожанов.

Министърът припомни, че на 2 май, когато бе обявена многогодишната финансова рамка на ЕС за следващия програмен период, е станало ясно, че средствата за земеделие са съкратени с 5%. Бюджетът за шестгодишния период ще е 365 млрд. евро, от които 286 млрд. евро за Първи стълб и 78,8 млрд. евро за Втори стълб.

„В рамките на вече два програмни периода българските политици и най-вече земеделци имаме натрупан опит къде най-приоритетно да насочим средствата. Едно по-ефективно използване няма да позволи по никакъв начин да се наруши финансовата стабилност на българското земеделие. С политиката на националното подпомагане се подкрепят непокрити от европейското финансиране сектори“, каза пред депутатите министърът, цитиран от БТА.

Румен Порожанов информира, че в края на тази седмица се очаква комисарят Фил Хоган да представи законодателните предложения, за които и България е работила активно както с Европейския парламент, така и с европейската асоциация на производителите от Копа Коджека. Порожанов увери депутатите, че в позицията, която обединява всички страни, няма съществени различия за структурата, приоритетите, опростяването и всички най-важни параметри за ОСП. „Затова сме оптимисти, че предлаганото законодателство ще бъде одобрено от всички страни членки. Част от високотехнологичните страни като скандинавските и Холандия например са с малко по-различна визия, но от гледна точка на европейската солидарност според нас няма да има съществени проблеми“, посочи Румен Порожанов.

Порожанов каза още, че Българското председателство продължава с дебата по първоначално представените драфтове по законодателните предложения. Очаква се да бъдат представени три регламента, които ще бъдат представени първо в Брюксел, а в началото на следващата седмица на неформалното заседание на министрите от Съвета в София. Темата ще бъде основна и ще бъде приета в последствие и от Австрийското председателство.

Leave a Comment