Честит празник, деца! Как да ви направим щастливи?

1 юни, празник на дететоДнес е международният ден на децата! Преди 92 години китайският генерален консул на Сан Франциско направил нещо великолепно – на 1 юни събрал няколко китайски деца сирачета и ги завел на празника на лодките дракони.

Примерът му бил заразителен!

Лека-полека на този ден все повече организации, фондации и благотворители от САЩ и в Европа започнали да организират прояви, които да направят щастливи децата по света. У нас празникът се чества от 1949 г.

През 1950 г. Денят на детето бил отпразнуван в 51 държави. И оттогава досега той е един от най-масовите и безспорни празници наред с Коледа и Великден.

Хубаво е, че в календара има специален ден за децата, но как можем да ги направим щастливи всеки ден?

Истината е, че те са си родени щастливи и единственото, което можем да добавим към това, е да не им създаваме предпоставки да бъдат нещастни. Затова:

Просто обичайте детето! Това е много лесно, защото то излъчва обич и единственото, което можем да направим, е да му я върнем от сърце.

Не плашете децата с лошите си настроения и помнете, че винаги изборът е ваш – дали да намерите доброто в нещата, които се случват около вас или да се концентрирате в лошото.

Не стресирайте децата, че мечката, полицията, динозавъра или някой лош човек ще ги вземе, ако не слушат. Кажете им, че така, както вие изпълнявате желанията им, така и те трябва да ви се доверят и да изпълняват вашите.

Прегръщайте често децата си, така те растат спокойни и уверени, което е достатъчно да станат интелигентни млади хора.

Ако силно искат някоя скъпа вещ, им обяснете, че най-ценното нещо е богатството на сърцето.

Помагайте на хората около вас и така ще научите детето си да помага и на вас, и на непознати.

Ако детето силно се интересува от нещо, проявете и вие интерес към това – така хем ще опознаете по-добре любимото си създание, хем ще станете приятели.

Не упреквайте детето за някоя постъпка, не го обиждайте! Обяснете му къде греши и му кажете, че вярвате в него.

И най-важното – наистина винаги вярвайте в него! Така му давате криле да полети в живота, който понякога е толкова страшен, че без криле човек не може да полети към следващото утро.

 

Leave a Comment