Законът за градушки влиза в парламента септември, новото предприятие ще разполага с 20 млн. лв.

Земеделски производители от Враца искат да финансират изграждането на ракетна площадка

полигонът в Поповица, радарЗаконопроектът за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието ще бъде внесен в Народното събрание в началото на септември. Новото държавно предприятие, в което ще се влее агенцията за борба с градушките, ще разполага с около 20 млн. лв. бюджет. Очаква се между 5 и 6 милиона лева от него да бъдат внесени от застрахователните компании. Останалата сума ще бъде попълнена от годишните вноски от по 0,50 лева за декар на 61 хиляди земеделски производители и от държавата. Очаква се законпоректът да стане действащ в началото на стопанската 2019 година. Това съобщи днес по време на парламентарния контрол земеделският министър Румен Порожанов.

Той припомни, че в момента по ракетния способ се защитават около 17 млн. дка територия – земеделска земя плюс урбанизирани територии. Земеделската земя „под чадър“ е едва една трета от цялата обработваема земя в страната. До края на тази година ще са построени 4 радарни станции (два радара вече са монтирани) и 36 ракетни площадки.

Времето не достигна на министър Порожанов да отговори на въпроса на депутата Румен Георгиев възможно ли е земеделски производители от района на Враца да финансират изграждането на планирана, но неизпълнена досега ракетна площадка в областта. Депутатът каза, че земеделци са поискали от него да попита за тази възможност и са изразили желание да инвестират в изграждането и оборудването на площадката с цел да опазят посевите и насажденията си.

Ако законопроектът бъде приет, населените места и почти цялата земеделска територия ще се охраняват от градушки и с помоща на самолетния способ. Порожанов съобщи, че самолети се прилагат и за изваляване в периоди на суша, но не уточни дали тази опция ще се използва при включване на летателната техника за борба с градушките. Той допълни, че ще пусне обществена поръчка под условие за прилагане на салометния способ. Под условие, тъй като законът все още е проект.

Земеделският министър бе реплекиран от депутата проф. Светла Бъчварова, която попита защо след като името на законопроекта е „за превенция от неблагоприятни климатични условия“, в него се говори единствено за борба против градушките. Председателят на парламента обаче не даде възможност за отговор.

От 24 април до 28 май са проведени 101 активни противоградови въздействия, обработени са 459 облачни клетки с малко над 5000 ракети, съобщи в началото на отговора си относно противоградовата защита Румен Порожанов. Той каза, че най-много градоопасни облаци са регистрирани в Горнотракийската низина.

„Началото на противоградовия сезон се характеризира с висока честота и интензивност на градовите процес“, каза министърът. Той добави, че вече падат градушки в райони, които до момента са се считали за неградобитни.

Leave a Comment