Фил Хоган ще открие конференция за парите в земеделието на 5 юни в София

За състоянието и бъдещето на българското земеделие ще говорят придставители на НАЗ и АЗПБ, опита при използване на финансовите инструменти ще споделят участници от Хърватия, Естония, Германия и Италия

финансова конференция на ЕС в СофияГлавна Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) на Европейската комисия с подкрепата от Европейската инвестиционна банка (fi-compass) са организатори на Четвъртата годишна европейска конференция относно финансовите инструменти за земеделие и развитие на селските райони в ЕС подкрепени от Европейския фонд за земеделие и развитие на селските райони (ЕЗФРСР) през периода 2014-2020 г. Форумът ще се проведе на 5 и 6 юни 2018 г. в х-л Хилтън, София.

Конференцията ще бъде открита от Европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган. Българският премиер Бойко Борисов и земеделският министър Румен Порожанов ще привестват като домакини участниците. Освен представителите на МЗХГ и на най-големите земеделски асоциации у нас, участие в конференцията ще вземат представители на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Конференцията на fi-compass в София се провежда по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и ще следва неформалния съвет на Европейските министри на земеделието, който ще се състои на 3, 4 и 5 юни 2018 г.

Според предварителната програма, още в началото на първия ден от деловата програма изказвания за настоящата и бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП) ще имат Пека Песонен – генерален секретар на Копа-Коджека, Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ, и Мариела Йорданова, член на УС на НАЗ.

Лекторите в програмата ще говорят по ключови теми, свързани с подготовката и прилагането на финансови инструменти в рамките на ЕЗФРСР в различните държави-членки на ЕС.

В рамките на конференцията (на 6 юни) участниците ще бъдат информирани за новото предложение на Европейската комисия за подпомагане на земеделието и развитието на селските райони в рамките на Общата Селскостопанска Политика и чрез финансови инструменти през периода 2021-2027г.

За опита при използване на финансови инструменти ще говорят представители на Хърватия, Естония, на области от Италия и Германия.

За първите пилотни проекти по инициативата ЕЗФРСР – Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) ще разкажат представители на Полша и Испания.

 

Leave a Comment